REKACIJE KOALICIJE

Friščić: Antirecesijske mjere prihvatit ćemo tek nakon dorade

Iako je predsjednica Vlade i HDZ-a partnere sazvala nakon dva mjeseca danas nije bilo niti riječio Registru branitelja ili o izjavama predsjednika Josipovića
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Tek par sati prije nego što je novi paket antirecesijskih mjera predstavila javnosti premijerka Jadranka Kosor prezentirala ih je danas prijepodne svojim koalicijskim partnerima. I dok je HSLS dao apsolutnu podršku mjerama, HSS po svemu sudeći ima određene rezerve. Predsjednik HSS-a Josip Friščić očekuje da neke mjere budu dorađene iz čega se lako može iščitati kako zasada nisu sa svime zadovoljni.

- Nisam jednom do sada rekao da bjanko mjenicu nisam nikome dao, pa tako nisam niti danas za ove mjere. Budući da se radi o sveobuhvatnom programu tražim da se nađe najuže rukovodstvo stranke, da ga razmotri i usporedi s koalicijskim programom, a onda ćemo se o svemu očitovati – naglasio je Friščić.

Koalicijskim partnerima mjere su prezentirane na 30-ak stranica, a budući da će za njihovu realizaciju trebati izmjeniti mnoge zakone Friščić smatra kako je upravo to prilika da se nešto promjeni.

- Nakon današnje prezentacije o mjerama će raspravljati Vlada. Za njih treba promijeniti niz zakona ili donijeti nove. Prema tome o svemu će se raspravljati u fazi njihovog donošenja – objašnjava Friščić.

Iako šef HSS-a tvrdi kako je u programu niz mjera, akcija i ciljeva koji su zacrtali u koalicijskom sporazumu ipak ne isključuju neke dorade.

- Svaku od tih mjera radio je savjetnički tim predsjednice Vlade. HSS je kao koalicijski partner zadržao pravo da sve razmotri, dobije pojašnjenja i doradi neke od tih mjera – objašnjava Friščić.

Za razliku od HSS-a, za HSLS je sve što im je predstavila premijerka apsolutno prihvatljivo.

- HSLS je više nego zadovoljan novim gospodarskim mjerama, jer je prihvaćeno više od 80 posto onoga što mi predlagali u svom programu koji smo poslali Vladi prije mjesec dana - rekao je Darinko Kosor koji je ocjenio kako je riječ o pravim liberalnim mjerama. Iako je bio među onima koji su često isticali kako Vlada kasni s donošenjem antirecesijskih mjera Kosor danas premijerki nije uputio kritiku zbog toga.

- Nikada nije prekasno za mjere izlaska iz krize. Pogotovo za građane koji teško žive i ostaju bez posla – kazao je Kosor.

Premda je predsjednica Vlade i HDZ-a partnere sazvala nakon dva mjeseca niti riječi danas nije bilo o Registru branitelja, kao niti o izjavama predsjednika Josipovića u BiH. Na svakom od tih pitanja vladajuća koalicija se naime, razilazi.

- Imali smo presloženu temu da i o tome raspravljali. Mislim da Registra branitelja nije neko vruće pitanje – rekao je Friščić na pitanje očekuje li uskoro sastanak i o tom pitanju budući da je nedavno izjavio kako će od premijerke tražiti da pronađu način za objavu Registra. Niti HSLS-u nije smetalo što su na dnevnom redu bile samo gospodarske mjere.

- Još jučer sam rekao da je jedino što me zanima razgovor o gospodarskim mjerama – podsjetio je Kosor.

Na pitanje protivi li se i dalje da Tedeschi preuzme Podravku Friščić je odgovrio kako se “protivi da bilo tko preuzme Podravku”,

- Tedeschi ili bilo tko može svaki dan na burzu i kupovati udjele u Podravci. Onda na temelju njih može upravljati. Vjerujem da je iza nas razdoblje kada se u ovoj državi preuzimalo i uzimalo, a da za to nije trebalo ništa davati. Nemam ništa protiv nikoga, ali lovu na sunce, na Burzu i upravljaj – poručio je Friščić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:55