POVRH MAGISTRALE

FOTO, VIDEO: VELIKI POŽAR U KAŠTEL SUĆURCU Vatrogasci nadljudskim naporima uspjeli obraniti obiteljske kuće, snažni vjetar otežavao gašenje

 
 Jakov Žarko

Oko 17 sati na području Kaštel Sućurca, iznad magistrale, iz sada još uvijek neutvrđenih razloga planuo je veliki požar zbog kojeg su ugrožene obiteljske kuće, piše Slobodna Dalmacija.

Slabljenje vjetra olakšalo je kaštelanskim i solinskim vatrogascima koji su se skoro sat vremena borili s velikim požarom koji je oko 16.55 planuo na Kozjaku, predjelu Strabežnik u Kaštel Sućurcu, a kojeg je gasilo 50 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.

Vatra koja se smanjivala slabljenjem vjetra umalo je zaprijetila obiteljskim kućama, a da nije bilo požrtvovnosti vatrogasaca pitanje je bili dvije obiteljske kuće kojima je plamen stigao doslovno do ulaznih vrata - bile „žive“.

Nestale bi u roku od trena, baš kao što je buktinja "pomela" oko 4 hektara borove šume i niskog raslinja.

- Dojavu o požaru dobili smo u 16.55 sati. Vatra se širila velikom brzinom zbog vjetra koji je u tom trenutku „derao“ poput uragana. U roku od trena stigli smo na teren a u pomoć su nam došli svi kaštelanski vatrogasci iz Gomilice i Staroga, a nakon njih i kolege iz Solina i Vranjica.

Vatra je zahvaljujući opadanju vjetra „poštedila“ dvije obiteljske kuće kojima je plamen bio na kućnim vratima. Uspjeli smo ih spasiti na svu sreću - kazao je Slobodnoj Dalmaciji Nenad Bonacin, zapovjednik DVD-a Mladost iz Sućurca.

Visoki gusti crni dim nadvio se u trenu nad cijelim naseljem, a vatra je ugrožavala i strujna postrojenja koja su za dlaku nestala u buktinji.

Građani su lopatama gasili oko svojih kuća, zalijevali vodom, a dobar dio njih bio je u pripravnosti za evakuaciju djece i životinja.

- Zanimljivo je da požari buknu uvijek kad vanka puše. Koliko god ljudima govorio da ne pale u vrijeme kada je to zabranjeno, budala uvijek ima. Ovaj put vrijedne vatrogasce spasio je vjetar.

Koliko je god brzinom širio plamen, tako je, i pomogao gasiteljima jer je polako popuštao. Umalo je izbjegnuta katastrofa većih razmjera. Izgorjele bi kuće a vjerujte mi i dobar dio Kozjaka - kazao je jedan od brojnih stanovnika Strabežnika koji se borio s vatrom.

Kako je kazao zapovjednik vatrogasaca iz Sućurca, uzrok požara još nije utvrđen, a istraga će pokazati što se dogodilo i kako je došlo do vatre usred koje, osim materijalne štete, na svu sreću, nitko nije stradao.

Jakov Žarko

Jakov Žarko

Jakov Žarko

Dva kanadera i jedan zračni traktor se bore s vatrenom stihijom kod Milne

Dva kanadera i jedan zračni traktor trenutačno gase požar u Milni na Braču s kojim se vatrogasci bore još od subote poslijepodne, piše Slobodna Dalmacija.

Iako je vatra tijekom nedjelje stavljena pod kontrolu, jutros je ponovno buknuo plamen na istom području.

- Dojavu smo zaprimili danas u 9.30 sati. Plamen je vjerojatno krenuo od starog požara, a na terenu su i sve snage otoka Brača, njihova domicilna društva - Supetar, Milna, Pučišća... - potvrđuju iz Javne vatrogasne postrojbe Splitsko-dalmatinske županije.

Situacija je trenutačno ipak nešto povoljnija no što je bila tijekom vikenda budući da nije zahvaćeno minski sumnjivo područje.

- U subotu je vatra zahvatila prostor za koji se sumnja da sadrži mine iz Domovinskog rata, a u takvoj situaciji kanaderi ne mogu gasiti požar - poručuju iz JVP Splitsko-dalmatinske.

MORH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:56