KRVAVA PRIRODA

FOTO Usred sela Šaša kod Sunje vukovi poklali šest ovaca, još tri životinje nasmrt izgrižene

Sisak, 220212.Vukovi su u selu Sasu, opcina Sunja, napali stado ovaca zatvoreno u stalu usred sela. Zaklano je sest ovaca, a jos tri su nasmrt izranjavane. To je prvi put od 1956 godine da su se vukovi pojavili tako blizu Sasu, rekao nam je vlasnik stada Stevo Vukolic, bojeci se za ostatat stoke i pustanja ovaca i svinja na otvoreno polje, sto ce morati uciniti s kopnjenjem snijega. Na slici: Stevo Vukolic i ubijena ovca.Foto: Mate Piskor / Cropix
 Mate Piskor / Cropix

SISAK - Noću s utorak na srijedu vukovi su poklali šest ovaca iz stada Steve Vukolića, a još su tri ovce nasmrt izgrižene i vlasnik će ih ubiti.

- Zadnji sam put ovce vidio u utorak u 22 sata i sve je bilo u redu. Kada sam sam ujutro došao hraniti stado, vidio sam stravu. Vukovi, jedan ili više njih, preskočili su ogradu, tzv. elektročuvara, ogradu pod strujnim naponom, te klali i odvlačili ovce. Šest su odvukli po šljivaru, jednu su pojeli gotovo do kraja i pobjegli.

Tri su još ozlijeđene u toru. Ovo je prvi put da su vukovi došli ovako blizu naselju od 1956. godine kada je zadnji put viđen vuk u mojem kraju, rekao nam je vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Stevo Vukolić. Veli kako se boji da će vukovi opet napasti, jer su jednom probali i uspjeli.

- Ne znam kako ću sačuvati stado, posebice čim malo okopni pa ih pustim na ispašu. U strahu sam i za svinje, koje inače puštan van i po snijegu. Mislio sam da je stoka sigurna jer imam pašnjak od 14 hektara ograđen elektročuvarom. Sada vidim da to životinje ne štiti od vukova, kaže Stevo. Dodaje kako nisu vuci jedina opasnost.

Lisice su njemu i svim susjedima poklale sve kokoši, a napadaju i čagljevi, te divlje svinje koj seljacima unište svu ljetinu. Vukolić je o napadu vukoba na svoje ovce obavijesti nadležna državna tijela, lovački savez, šumariju i resorno ministarstvo.

- Vukovi su došli do naselja, sada napadaju životinje tik do kuća, bojim se da će uskoro početi napadati i ljude, jer se očito ničega ne boje. Naime, ja ostavljam radio da glasno svira cijele noći i na taj način plašim grabljivce. No, vucima to ne smeta. Netko nešta mora učiniti, jer ja niti imam pušku da ih ubijem, niti se vuka smije ubiti. S druge strane, ne mogu ih pustiti da mu uništavaju stado od kojeg živim, kaže Stevo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 23:11