'NEPRAVEDAN MODEL'

FOTO: PROSVJED UOČI SJEDNICE GRADSKE SKUPŠTINE Nezadovoljni građani se okupili na Gornjem gradu zbog GUP-a i poskupljenja računa za odvoz otpada

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Ispred Gradske skupštine na Gornjem gradu u Zagrebu uoči sjednice okupili su se prosvjednici koji dižu glas protiv planiranog poskupljenja računa za odvoz otpada i nefunkcionalnog sustava gospodarenja otpadom.

Na dnevnom redu 29. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba je prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna i prijedlog proračuna za 2020. od 8,540 milijardi kuna. No, tu je i prijedlog izmjene odluke o prikupljanju otpada koja je izmijenjena slijedom Vladine uredbe, a uvode se fiksni i varijabilni dio cijene.

Prema prijedlogu, fiksni dio za kućanstva iznosio bi 68,57 kuna s PDV-om, a varijabilni dio cijene ovisio bi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca. Osim toga, uvela bi se i ugovorna kazna, u slučaju kada se postupa protivno ugovoru o korištenju javne usluge. Nove i više cijene javne usluge primjenjivale bi se od 1. veljače 2020.

Hanza Media

Više udruga organiziralo je prosvjed, a u četvrtak su izašli pred zagrebačku Gradsku upravu. Istaknuli su da je novi prijedlog nepravedan model naplate u kojem svi Zagrepčani moraju plaćati obavezan fiksni dio od 70 kuna, bez obzira koliko otpada proizveli, te još i varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad.

Na skupštinskoj sjednici bit će i prijedlog programa financiranja udruga u 2020. i druge teme, najavljeno je, a udruge prosvjeduju i protiv Generalnog urbanističkog plana Zagreba iako je gradonačelnik povukao GUP iz hitne procedure i prebacio raspravu za veljaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 15:14