NASTAVAK BORAVKA U HRVATSKOJ

FOTO: KINESKA DELEGACIJA SLETJELA U DUBROVNIK Čuva ih 900 policajaca, u jutarnjim satima premijer Li ide u obilazak gradilišta Pelješkog mosta

 
 Dubrovački vjesnik

Kineska delegacija na čelu s premijerom Lijem Keqiangom, koji je prvi put u Hrvatskoj, sletjela je u srijedu oko 17:30 sati u Zračnu luku Dubrovnik, javlja Dubrovački vjesnik.

Nakon toga su se, uz velike mjere sigurnosti, zaputili u sam Dubrovnik gdje će se održati Summit 16+1, sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine koji se održava 8. put.

Dubrovački vjesnik
Dubrovački vjesnik
Dubrovački vjesnik

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang službeno će otvoriti Poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja, u petak u Hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku. Forum će okupiti oko tisuću sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.

S obzirom na brojnost kineske delegacije, smješteni su u više dubrovačkih hotela. O sigurnosti delegacije brine čak 900 policajaca. Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je za RTL Danas da je ovo jedan od najopsežnijih poslova koje je policija odradila.

- Profesionalni izazov. Jedan od najtežih slučajeva u karijeri, kazao je i nastavio: - Sudjeluju sve razine policije, također i ronioci. Radi se o više štićenih osoba i osoba koje su u njihovoj delegaciji. Ako požele, mogu otići gdje god žele. Dolazit će do povremenih zastoja u prometu kako bi štićene osobe mogle nesmetano prolaziti. Pozivamo građane na strpljenje, kazao je Pavličević.

Službeni program se nastavlja u četvrtak ranojutarnjim obilaskom gradilišta Pelješkog mosta, gdje je gotovo sve spremno za doček kineskog premijera, kako javlja HRT.

Tamo se postavljaju zastavice i natpisi na hrvatskom i kineskom. Tu su i natpisi s porukama, primjerice "Stvaramo svijet bez prepreka", "Stvaramo gradove za življenje", "Čvrsti temelji i ispravna načela otvaraju put..." (nije još dovršen natpis), "Stvaramo ljepše živote".

Kao što je poznato, kineski izvođač China Bridge And Road Cooperation gradi Pelješki most. Ugovor vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), potpisan je 23. travnja 2018., a 85% prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:54