U KBC-u SPLIT

Forenzički tim Dragana Primorca potvrdio identifikaciju Marije Krucifikse Kozulić i njezine sestre

Ekshumaciji se pristupilo 20. prosinca 2011. godine kada je utvrđeno da su u zajedničkoj grobnici pokopane 52 osobe
Službena potvrda identiffikacije

Gotovo stotinu godina nakon njihove smrti, službeno je Kliničkom bolničkom centru Split potvrđena identifikacija službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić i njezine sestre Tereze, priopćeno je iz ureda poznatog hrvatskog forenzičara Dragana Primorca.

Izvješće o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić pročitao je prof.dr. Dragan Primorac, voditelj tima forenzičara iz Hrvatske, u kojem su sudjelovali i prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, prof.dr.sc. Alan Bosnar, dr.sc. Ivana Kružić, dr.sc Željana Bašić, dr.sc. Miran Čoklo i dr.sc. Anja Petaros.

Ekshumaciji koštanih ostataka iz grobnice na Kozali pristupilo se 20. prosinca 2011. godine kada je utvrđeno da su u zajedničkoj grobnici pokopane 52 osobe. Od te brojke posmrtni ostaci 35 osoba nalazili su se u drvenim kovčezima, dok su ostaci ostalih osoba bili pomiješani u sedam vreća. Uz pomoć standardnih metoda forenzičke antropologije na Kliničkom zavodu za patologiju sudsku medicinu i citologiju u Rijeci te nakon toga na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Splitu selektirani su skeletni ostaci te se započelo s pripremama za molekularnu analizu (analiza jezgrine i mitohondrijske DNK).

Tijekom primopredaje Izvješća o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić, iz SAD-a su se direktnom linijom uključili američki znanstvenici dr.sc. Mitchell M. Holland (Penn State Univeristy) i dr.sc. Charla Marshall (Američko ministarstvo obrane - Armed Forces Medical Examiner System) koji su koristeći analizu mitohondrijske i jezgrine DNA, nezavisnim metodama potvrdili identitet sestara. Tijekom postupka identifikacije dodatno je analiziran i genetski materijal brisa bukalne sluznice nećakinje sestara Kozulić, točnije bratove kćeri.

Postupak primopredaje Izvješća o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić vodio je preč. dr.sc. Zvonimir Kurečić, delegat riječkoga nadbiskupa i metropolita, a ispred sestara redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova č.s. Dobroslava Mlakić, vrhovna predstojnica i postulatorica. Po završetku postupka, tim forenzičara je identificirane skeletne ostatke predao Družbi sestara Presvetog Srca Isusova koje su se uputile prema Rijeci. Primopredaji posmrtnih ostataka i izvješća o vjerodostojnosti identifikacije nazočili su ravnatelj KBC-a Split prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, dr.med. i rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragan Ljutić, stoji u priopćenju.

Majka Marija Krucifiksa Kozulić rođena je u Rijeci 20. rujna 1852., a umrla u istome gradu 29. rujna 1922. Osnivateljica je karitativnih ustanova u Rijeci i utemeljiteljica autohtone hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

Današnji događaj je ključan čin u postupku za beatifikaciju i kanonizaciju koji se vodi pri Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci. Radi se o prvom postupku identifikacije posmrtnih ostataka analizom DNK, osobe koja je u postupku beatifikacije i kanonizacije, navodi se u priopćenju.

Euharistijsko slavlje u povodu današnjeg događaja predvodio je mons. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski, u svetištu Gospe od Pojišana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:23