LUKA BALEN

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima novog direktora, Filipović se odlučio za stručnjaka

Luka Balen dosadašnji je direktor Sektora financija i računovodstva u Plinacrou, a član je i nadzornog odbora tvrtke LNG Hrvatska

Zgrada u kojoj se nalazi Fond za zaštitu okoliša i Luka Balen

 Dragan Matic/Cropix/Plinacro/Cropix

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima novog direktora, nakon što se s te pozicije u svibnju povukao Siniša Kukić, za kojega se smatralo da je kadar pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice, temeljem prijedloga Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a nakon postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovala Luku Balena novim direktorom, a Mirko Budiša postao je zamjenik, na vrijeme od četiri godine.

Luka Balen dosadašnji je direktor Sektora financija i računovodstva u Plinacrou, a član je i nadzornog odbora tvrtke LNG Hrvatska. U kuloarima se priča kako su se unutar HDZ-a vodile političke bitke za čelnog čovjeka Fonda, pa se tako spominjalo kako je favorit bio Siniša Grgić, trenutni veleposlanik u Švedskoj, poduzetnik i bivši generalni konzul RH u Los Angelesu.

No, kažu izvori, ministar Davor Filipović ipak se odlučio za stručnjaka, bez repova.

Fond je, podsjetimo, u srpnju pretraživala policija u sklopu akcije zbog navodnih zloupotreba prilikom gradnje pročistača voda u Varaždinu. Tom su prilikom pretraženi i kuća te računalo Siniše Kukića, ali on zasad nije među osumnjičenima.

Siniša Grgić, kako je Jutarnji pisao, svojedobno je bio član Programskog vijeća HRT-a i imao je jednu od glavnih uloga u smjeni tadašnjeg glavnog ravnatelja Vanje Sutlića.

Grgić je morao dati ostavku u Programskom vijeću kada je protiv njega na zahtjev dubrovačkog županijskog odvjetništva pokrenuta istraga zbog sumnji da su on, Davor Lauc i Mare Musaldin te francuski državljanin Guy Maranzan turističko poduzeće u sklopu kojeg je hotel Koločep, što ga je kupila njihova udruga Otok znanja, oštetili za 4,3 milijuna kuna.

Osnivači te udruge bili su Grgić, Lauc i Željko Markota, koji se s njima poslije razišao, a 2005. pobijedili su na natječaju te su bili izabrani među 14 ponuda iako nisu mogli jamčiti ulaganje od 200 milijuna kuna. Projekt je propao, a DORH je tada sumnjao u odluku Fonda za privatizaciju da je baš njih izabrao pokraj mnogo unosnijih ponuda, primjerice Gorana Štroka i Emila Tedeschija. Kad je afera izašla u javnost, Grgić, koji je bio na glasu kao vrlo blizak s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, tada je pisao šefu Sabora da se zaustavi javni linč protiv njega.

Zamjenik novog šefa Fonda Mirko Budiša stručnjak je za zaštitu okoliša i član HSLS-a. Radio je u Zagrebačkom centru za gospodarenje otpadom.

On se javio na natječaj i za direktora Fonda, uz Mirku Jozić, bivšu blisku suradnicu pokojnog Bandića, te dosadašnju savjetnicu direktora Irenu Dubravec.

Fond je nakon Kukića kao v.d. direktorice vodila bliska suradnica Radimira Čačića Alenka Košiša Čičin Šain, ali ona se, nakon što je Čačić izašao iz vladajuće koalicije, nije ni javila. Usto, ona ide u mirovinu, iako su ju, kažu nam izvori, unatoč raskidu koalicije s Reformistima, htjeli zadržati na mjestu savjetnice, jer i u HDZ-u smatraju kako je stručna.

S obzirom da je Čačić raskinuo koaliciju s HDZ-om, državni tajnici iz njegove kvote danas su razriješeni i to na osobni zahtjev, odnosno dali su ostavke. Tako je Vlada razriješila državnu tajnicu u Ministarstvu turizma i sporta Sandru Herman, s danom 1. listopada, te državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Tomislava Paljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:40