PUKOTINE U STRANCI?

Fokus je upravo odustao od slaganja većine s HDZ-om, imaju totalno drugačiju priču od Zurovca!

Podsjetimo da je Zurovec jučer izjavio da mu je "trenutno bliži SDP nego neka druga opcija".

Dario Zurovec

 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon što je Dario Zurovec, koji je na listi Fokusa i Republike izabran u Sabor, objavio je popis 11 uvjeta od kojih neće odustati u razgovorima i s lijevima i s desnima, oglasili su se iz samog Fokusa.

Zurovec je, podsjetimo, svojim biračima poručio kako su ga sve vodeće stranke kontaktirale i zatražile razgovor. Napisao je da ne želi nikome zatvoriti vrata, a da ne čuje drugu stranu.

Iz Fokusa, stranke političkog centra čiji je osnivač i predsjednik Davor Nađi, stiže drugačija poruka. Na Facebooku su izvijestili da su imali sastanak Upravnog odbora stranke na kojemu su donijeli sljedeće odluke.

1. Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om.

2. Fokus je spreman participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a s ciljem provođenja točaka oko kojih su svi suglasni, a služe uređenju države: čišćenje popisa birača, izmjena izbornog sustava, ukidanje Lex AP-a te smjena Turudića.

Nakon provedbe tih točaka će se izaći na nove demokratske izbore, istaknuli su u poruci iz Fokusa.

Također, podsjetimo da je Zurovec jučer izjavio da mu je "trenutno bliži SDP nego neka druga opcija".

Ovo su programske stvari na kojima će Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, inzistirati na razgovorima, a iznio ih je danas na Facebooku.

1) povećanje praga ulaska u sustav PDV-a sa 40000 na 70000€ (generalno)

2) smanjivanje PDV-a za ugostiteljstvo (piće) za frizere, kozmetičare, čišćenje i turističke agencije (jedine koje nisu u turizmu na 13%) na 13%

3) PDV na proizvodnju hrane – 5%

4) revidiranje zakona o radu nedjeljom i omogućavanje rada nedjeljom svim malim tvrtkama koje to žele (suvenirnicama, malim trgovinama, cvjećarnicama, pekarnicama i sl.)

5) da se dobit koja se reinvestira nazad u tvrtku ne oporezuje

6) ubrzavavanje procesa izdavanja građ. dozvola/15 dana za ishođenje posebnih uvjeta, tko se ne očituje smatra se da su uvjeti pozitivni. Nakon toga poštivanje zakonskog roka od 30 dana za izdavanje građevinske dozvole.)

7) vaučerizacija zdravstva i drukčija organizacija hitne medicinske pomoći

8) oslobađanje od poreza za kupnju/gradnju prve nekretnine

9) smanjenje PDV-a i trošarina na energente, režije, javni prijevoz

10) daljnje smanjenje poreza na dohodak na 10%, uz drukčiji raspored cjelokupnih javnih financija da JLS-ovi ne budu zakinuti

11) uvođenje 13. mirovine i reforma mirovinskog sustava

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:21