BIVŠA GLASNOGOVORNICA

Florence Hartmann: Haški sud je zločine u Vukovaru smatrao prekompliciranima za stavljanje u optužnicu

'Rekli su je teško otvoriti potpuni spis o Vukovaru, jer se radilo o sukobljenim vojskama i da je bilo teško razaznati koji su to civilni ciljevi i pitanje je tko je konkretno počinio određena zlodjela'
 AFP

Florence Hartmann, glasnogovornica tužiteljstva Haškog suda iz vremena Carle del Ponte, u sinoćnjoj HTV-ovoj emisiji posvećenoj Vukovaru, izjavila je kako su međunarodni pravni stručnjaci zločine JNA i srpskih paravojnih jedinica počinjene u Vukovaru smatrali prekompliciranim da bi se našli u tadašnjoj optužnici koju je Haški sud podignuo.

"Rekli su je teško otvoriti potpuni spis o Vukovaru, jer se radilo o sukobljenim vojskama i da je bilo teško razaznati koji su to civilni ciljevi i pitanje je tko je konkretno počinio određena zlodjela jer još uvijek u to doba Hrvatska bila još uvijek u sastavu Jugoslavije. To je bilo 2001. i ja sam bila šokirana, a od tada nije došlo do promjene stava", kazala je Hartmann.

Hartmann, koja je kao novinarka osobno boravila u Vukovaru dva dana nakon njegova pada, nije konkretno odgovorila kakav je stav imala njezina tadašnja šefica Carla del Ponte o činjenici da je za likvidaciju ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari odgovarao jedino Veselin Šljivančanin.

Bivša glasnogovornica tužiteljice Carle del Ponte rekla je kako se okupacija Vukovara nije našla ni u sastavu optužnice protiv Slobodana Miloševića.

Također, Hartmann tvrdi da se Haški sud nije dotaknuo niti zapovjednog lanca JNA na čelu s Veljkom Kadijevićem i Blagojem Adžićem, no ipak je rekla kako je istraga postojala.

"Ured tužitelja ispitivao je zapovjedni lanac naročito u sklopu postupka protiv Miloševića kako bi se razmotrio udruženi zločinački pothvat… Ne znam zašto svi zajedno nisu u optužnici. Ja sam naznačila da je optužnica protiv Miloševića podignuta kasno i orijentirala se samo na njega, nije se produbila", rekla je Hartmann.

Florence Hartmann gostovala je u HTV-ovoj specijalnoj emisiji posvećenoj 20. godišnjici vukovarske tragedije preko satelitske veze. Trebala se pojaviti u studiju, no haški sud izdao je uhidbeni nalog zbog neplaćanja kazne od 7 tisuća eura. Hartmann je osuđena jer je u svojoj knjizi opisala tajne dogovore između Haaga i srpske vlade pod vodstvom Zorana Đinđića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:34