TURIZAM I KORONA

Flego od EU traži da se detaljnije označe regije u kojima prijeti ili ne prijeti rizik od zaraze

Inicijativu su potpisali svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu osim Mislava kolakušića i Ivana vilibora Sinčića
Motovun, 160419.
Istarski zupan Valter Flego.
 Boris Kovacev/Cropix

„Od Komisije i Vijeća tražim da uvaže moj prijedlog kojim će se Hrvatska, kao i druge zemlje koje to žele, puno detaljnije prikazivati na europskoj karti procjene rizika turističkih odredišta. Turistička sezona samo što nije krenula, a cijela Jadranska obala, od Pule do Dubrovnika, jedna je regija i jedna boja. To moramo hitno promijeniti“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu i pokretač inicijative Valter Flego na današnjoj online konferenciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Inicijativu je potpisalo 25 zastupnika, uključujući sve hrvatske zastupnice i zastupnike, osim nezavisnih Mislava Kolakušića i Ivana Vilibora Sinčića.

- Hrvatska mora biti podijeljena na 21 županiju, jer europska karta koju danas imamo ne prikazuje prave brojke ni realno stanje. Trenutna karta nepravedno kažnjava naše turističke djelatnike, privatne iznajmljivače i odgovorne regionalne vlasti, naglasio je Flego.

Druga stvar koju IDS-ov zastupnik također vidi kao velik problem uoči početka turističke sezone, cijena je testova u Hrvatskoj i drugim zemljama članicama.

- Digitalne zelene potvrde uskoro će postati dio naše svakodnevice. No, zanemaren je jedan iznimno važan aspekt tih potvrda. Naime, znamo da cijepljenje nije obavezno, niti svi građani Europske unije imaju priliku istovremeno se cijepiti. Iako je cijepljenje u državama članicama besplatno, cijena jednog testa na SARS-Cov-2 RT-PCR vrlo je visoka. U Hrvatskoj trenutno iznosi 500 kuna. To stvara nejednakost i nepotrebne prepreke slobodi kretanja te diskriminira građane koji nisu cijepljeni, odnosno nisu preboljeli virus, istaknuo je Flego u pitanju koje je jučer uputio Europskoj komisiji.

- Onaj tko donosi odluku o uvođenju Digitalne zelene potvrde, treba voditi računa i o izbjegavanju diskriminacije te omogućiti svim građanima u jednakoj mjeri posjedovanje potvrde. To podrazumijeva financiranje testova svim građanima kojima su oni potrebni, naglasio je Flego te pitao Komisiju što točno planira poduzeti po tom pitanju.

- Za krajnjeg korisnika, i cjepivo i testiranje moraju biti besplatni, zaključio je Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:19