GRADONAČELNIK RIJEKE

Filipović: ‘Teško da će biti proglašenja elementarne nepogode, šteta ipak nije tolika‘

Prema njegovim riječima, osim poginulog muškarca, čiji identitet policija još utvrđuje, nije bilo stradalih osoba u nevremenu

Sanacija nakon nevremena

 Damir Skomrlj/Cropix

Rijeka najvjerojatnije neće proglasiti elementarnu nepogodu, kazao je novinarima riječki gradonačelnik Marko Filipović, na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka Stožera civilne zaštite u četvrtak ujutro.

- Za proglašenje stanja elementarne nepogode, štete bi morale premašiti 20 posto izvornog proračuna. U našem slučaju, to je preko 200 milijuna kuna. Vjerujem da štete neće biti baš toliko visoke – pojasnio je Filipović.

Kazao je da bi sustav trebao normalno progutati kiše koje se očekuju danas.

- Oborine kakve su se sinoć dogodile ne pamti nitko. Nema sustava koji može biti toliko dimenzioniran da proguta toliku količinu oborina – kazao je Filipović.

Prema njegovim riječima, osim poginulog muškarca, čiji identitet policija još utvrđuje, nije bilo stradalih osoba u nevremenu. Situacija se, prema njegovim riječima, normalizirala, a škole i vrtići rade normalno.

image

Sjednica Stožera civilne zaštite PGŽ

Luka Benčić/

- Stižu nove količine oborina, pa pozivam sve koji ne moraju u grad da ostanu doma – poručio je, dodajući da je u srijedu palo oko 300 litara kiše po četvornom metru, a za danas je prognozirano još stotinjak.

Štete od poplava, veli gradonačelnik, još uvijek se zbrajaju. Prema riječima prvog čovjeka riječkih vatrogasaca Hinka Mancea, njihova je služba u srijedu navečer u Rijeci imala preko stotinu intervencija, uglavnom u podrumima i na prometnicama. Svi problemi u prometu otklonjeni su do jedan ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:33