VESNA ŠKARE OŽBOLT

‘Filipović me napao prvi. Ako je očekivao da mu neću odgovoriti, jako se prevario‘

"Kandidat HDZ-a jedini je kojemu je šef Hrvatskih šuma donirao novac u kampanji. U kampanju je uvukao cijelu Vladu"
Vesne Škare Ožbolt

1. Ni s kim od protukandidata niste u tako žestokom sukobu kao s HDZ-ovim Davorom Filipovićem. Zašto?

Davor Filipović je prvi počeo s napadima na mene. Ako je očekivao da mu neću odgovoriti, jako se prevario. Način njegove komunikacije čisto je političko nasilništvo. Vodi vrlo prljavu kampanju, podmeće i to je jako loše. Misli da će na taj način zadržati HDZ-ovo biračko tijelo uz sebe.

2. Filipovića prozivate zbog financijaša kampanje, zbog obnove škole na koju je otišlo 110 milijuna kuna. Što mu točno spočitavate?

On je jedini kandidat kojemu je šef Hrvatskih šuma donirao novac u kampanji. U kampanju je uvukao cijelu Vladu kao da se natječe za premijera. Škola na Bukovcu stoji 110 milijuna, a za taj novac mogao je napraviti tri škole, a ne jednu.

3. Na izbore izlazite s HSS-om, a s HSLS-om nije postignut dogovor. Zašto su se priklonili HDZ-u, a ne vama?

Nemamo koaliciju niti s jednom strankom. Postoje dogovori o podupiranju moje kandidature i to je sve. Sve dogovore koje smo htjeli postići, postigli smo.

4. Govori se da imate podršku one HDZ-ove struje koja je bila sklona bivšoj predsjednici Grabar-Kitarović. Smeta li vam to ili vam imponira? Je li istina?

Ne, ne smeta mi ni najmanje iako mi nije baš jasno koja to struja podržavala KGK.

5. Što biste učinili s nikada dovršenom bolnicom u Blatu?

Cijeli Novi Zagreb nema bolnicu. I takva situacija traje godinama. Zamislite da cijeli Osijek i Split zajedno nemaju bolnicu. Bolnicu u Blatu treba ili dovršiti prema današnjim standardima ili sve srušiti i napraviti neke nove sadržaje.

6. Tvrdite da bi Grad davanjem svojih prostora obrtnicima spasio tu profesiju. Nije li to malo prejednostavna formula?

Ne, nije, jer brojni poslovni prostori stoje prazni, zapušteni. To je cijeli prostor od Britanca na Ilici, Maksimirskoj, Vlaškoj. Sve njih treba dati u zakup na pet godina za jednu kunu uz obavezu da u prvoj godini urede prostore prema pravilima Grada.

7. Što biste učinili s proraču-nom i je li normalno da zagr-ebački proračun iznosi desetinu vrijednosti državnog?

Proračun treba konsolidirati, napraviti gradsku riznicu. Uvesti objavu svih ugovora i troškova.

8. Možete li reći iz kojih preplaćenih projekata (zahodi, žičara, Spomenik domovini...) biste vratili barem dio novca?

Projekti su jako preplaćeni. Bojim se da za žičaru neće biti dosta novca i da ćemo još morati davati da bi se ona završila do kraja.

9. Imate li formulu kako ubrzati obnovu Zagreba?

Da, treba osnovati Zavod za obnovu grada od potresa. Treba naći model kako obnoviti kuće ljudima koji to ne mogu. Zagreb treba preuzeti brigu i pomoći ljudima. Od 168 blokova za obnovu urbane cjeline, napravili su samo jedan, Blok 19, i to su platili 2,4 milijuna, prema tome, svi blokovi u jezgri stajat će 403 milijuna kuna.

10. Tko bi vam, i zašto, bio uzor kada biste postali gradonačelnica?

Veco Holjevac. Bila sam danas na njegovoj izložbi i fantastično je osmislio razvoj grada. Kao zagrebački gradonačelnik proveo je vrlo važne urbanističke zahvate. Zagrebu trebaju veliki projekti i nova urbana obnova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:18