MINISTAR ISKRENO

Filipović: ‘Došlo je do osjetnog pada inflacije. Sada je na najnižim razinama još od siječnja prošle godine‘

Procjene Europske komisije o usporavanju inflacije u idućoj godini, kao i o rastu BDP-a, su potvrda dobrog rada Vlade.

Davor Filipović

 Damir Krajac/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u srijedu da je u odnosu na kolovoz došlo već do osjetnog pada inflacije, a i da su procjene Europske komisije o njenom usporavanju u idućoj godini, kao i o rastu BDP-a, potvrda dobrog rada Vlade.

Filipović je, odgovarajući na pitanje novinarke o jenjavanju inflacije, podsjetio da su s tim ciljem u rujnu obavljeni razgovori s predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca, a također, Vlada je ograničila cijene 30 skupina proizvoda.

"Možemo vidjeti da je u odnosu na kolovoz sada već došlo do osjetnog pada inflacije. Trenutno je na najnižim razinama još od siječnja prošle godine", izjavio je Filipović, koji je nazočio predstavljanju prvog slovensko-hrvatskog biznis magazina "Next Business Hrvatska - Slovenija".

Podsjetimo, nakon kolovoškog skoka na 7,8 posto, inflacija je u rujnu na godišnjoj razini iznosila 6,7 posto, dok je prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku u listopadu usporila na 5,8 posto. Filipović je podsjetio i na Vladino ograničavanje cijena električne energije, plina i naftnih derivata, a i poručio da će i dalje činiti sve da bi poduzetnicima i cijelom gospodarstvu osigurala koliko-toliko stabilan okvir poslovanja

Također, istaknuo je i današnje prognoze Europske komisije o usporavanju inflacije u Hrvatskoj u idućoj godini. "To je isto potvrda da dobro radimo i dobro upravljamo cijelim ovim procesom u kojem se nalazimo, a to su permanentne krize", ustvrdio je ministar.

Naime, Europska komisija (EK) danas je u svojim jesenskim gospodarskim prognozama napisala da će rast hrvatskog BDP-a ove godine biti drugi najviši u EU-u i da će ostati među najvišima i sljedeće dvije godine, dok bi inflacija s ovogodišnjih 8,1 posto trebala pasti na 2,4 posto u idućoj godini.

Prema EK, hrvatsko gospodarstvo ove bi godine trebalo rasti 2,6 posto, što je drugi najviši rast u EU-u, nakon Malte čiji bi BDP trebao rasti četiri posto.

Prognoza Komisije ipak je nešto ispod projekcija hrvatske vlade, koja u 2023. očekuje gospodarski rast od 2,8 posto.

"Suprotno najavama dežurnih kritičara i katastrofičara u hrvatskom medijsko-političkom prostoru, Europska komisija predviđa da će naše gospodarstvo rasti po drugoj najvišoj stopi u cijeloj Europskoj uniji. To je u skladu s trendovima iz prva dva kvartala, kada naše gospodarstvo bilježi gotovo pet puta veći rast od prosjeka EU-a", istaknuo je Filipović, ponovivši da Komisija, kao i najveće agencije za kreditni rejting - FItch, Moody‘s i Standard & Poor‘s, prepoznaje da Hrvatska dobro upravlja javnim financijama.

"Tako da i za iduću godinu predviđaju dvostruko veći rast od prosjeka EU-a", dodao je Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:54