BIZARNA SITUACIJA

Evo tko je vlasnik zgrade s koje je komad fasade pao dječaku na glavu i ozlijedio ga

Za zgradu je zaduženo Ministarstvo graditeljstva Darka Horvata koje je ujedno zaduženo i za obnovu Zagreba nakon potresa
Ilustracija, policija pred Gradskim uredom za obrazovanje
 Tomislava Kristo/Cropix

Zgrada u Ilici 25, s koje je u subotu, kako su izvijestili mediji, na mladića pao komad fasade i ozlijedio ga, u vlasništvu je države, što je vidljivo u zemljišnim knjigama.

Za zgradu je, očito, zaduženo Ministarstvo graditeljstva Darka Horvata koje je ujedno zaduženo i za obnovu Zagreba nakon potresa koji se dogodio u ožujku 2020.

U Ministarstvu graditeljstva su nam jučer u 14 sati kazali da provjeravaju vlasništvo i sve detalje oko incidenta koji se, podsjetimo, dogodio još prije četiri dana. No, čim dobijemo neku povratnu informaciju, objavit ćemo je.

Ministarstvo se, naime, ovih dana bavilo izmjenama u Zakonu o obnovi, koje bi navodno trebale ubrzati samu obnovu, a pojavila se i spekulacija o navodnoj smjeni šefa Fonda za obnovu Damira Vanđelića.

Međutim, građani čije nekretnine čekaju obnovu, a s kojima smo ovih dana razgovarali, uglavnom su sumnjičavi da će spomenute izmjene zakona ubrzati obnovu jer neki građani mjesecima već čekaju i na isplate za hitne sanacije.

Uglavnom, u toj zgradi nalazi se Gradski ured za obrazovanje, no zgrada je uvidom u zemljišne knjige u vlasništvu države. Na njoj je, naime, puno oštećenja, ali nije postavljena nikakva zaštita. Pretragom Narodnih novina vidljivo je da je Ministarstvo raspisivalo natječaje za sanaciju te zgrade, ali očito to u godinu i pol dana nakon potresa nisu uspjeli i realizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:07