‘NE SJEĆAM SE‘

Evo iskaza zbog kojih su optuženi Modrić i Lovren! Mamić: ‘Bili su to najdivniji iskazi...‘

Zdravko Mamić je u nekoliko navrata u javnim istupima postavljao pitanje i što je s ulogom Modrića i Lovrena u cijeloj toj priči

Luka Modrić i Zdravko Mamić

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Najbolji hrvatski nogometaš u povijesti, kapetan Vatrenih Luka Modrić i dojučerašnji mu reprezentativni suigrač Dejan Lovren optuženi su za kazneno djelo davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru na Županijskom sudu u Osijeku.

Ovo je u biti ponovljena optužnica protiv Modrića i Lovrena, koje je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku već jednom bilo optužilo za isto kazneno djelo. Modrića u ljeto 2017., Lovrena u ljeto 2018., ali su obje optužnice u listopadu 2018. godine odbačene, jer postupak protiv Mamića i ostalih optuženih u predmetu Dinamo I, tada nije bio pravomoćno okončan. Presuda Županijskog suda u Osijeku kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama u međuvremenu je postala pravomoćna u ožujku 2021. godine, a ODO u Osijeku sada je, 27 mjeseci nakon toga odlučio reaktivirati optužnice protiv dvojice nogometnih velikana.

image

Luka Modrić

Vlado Kos/Cropix/Cropix

U slučaju Lovrena, koji je u ovom predmetu prvookrivljeni, tužiteljstvo navodi da ga terete ‘‘da je svjesno neistinito iskazao kako je aneks ugovora o profesionalnom igranju potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom iako je znao da to ne odgovara istini. Okrivljenika se tereti da je svjesno neistinito iskazao kako je vlastoručno potpisao tri dopisa, kao i da je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je osobno otvorio posebni račun u banci u Zagrebu te da je na dan uplate novca, osobno proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svjestan da je u to vrijeme bio u Francuskoj.‘‘

Modrića terete da je ‘‘svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska iz matičnog kluba. Tereti ga se da je znao kako to ne odgovara istini jer je navedene anekse ugovora potpisao kada je napustio matični klub. Okrivljenika se tereti da je, prilikom predočenja mu dijela zapisnika o njegovom ispitivanju tijekom istrage, svjesno neistinito iskazao kako je iznoseći iskaz tijekom istrage mislio samo na reguliranje njegovog građanskopravnog odnosa s trećom osobom i kako nije tijekom istrage iskazao da je anekse ugovora s matičnim klubom potpisao naknadno, iako je bio svjestan da to nije istina.‘‘

image

Milan Pernar, Zdravko Mamić i Zoran Mamić

Vlado Kos/Cropix/Cropix

Podsjetimo, korijeni ove priče dogodili su se 14. lipnja 2017. godine, kada je kapetan Vatrenih i zvijezda Reala svjedočio na osječkom sudu u predmetu Dinamo I.

"Njegov iskaz je nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo. Njemu su jednostavno uvalili jednu rečenicu koju nikada nije rekao. Čuli ste da je danas rekao da to nije istina," oduševljen je Lukinim iskazom bio Zdravko Mamić nakon burne sudske rasprave. Modrić je svjedočio o podjeli novca od transfera iz Dinama u Tottenham, pri čemu je USKOK smatrao da Modrić nije imao pravo na polovicu transfernog obeštećenja. Na kraju je i pravomoćno presuđeno da je Dinamo tim poslom oštećen za 80 milijuna kuna, a da si je Zdravko Mamić neosnovano prisvojio 52 milijuna kuna.

Modrić je na suđenju od tužitelja Tonćija Petković bio suočen s činjenicom da je aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja s Dinamom antedatiran, odnosno da je potpisan 2008. godine, nakon što je on već bio u Tottenhamu, a ne 10. srpnja 2004. godine kako je stajalo na ugovoru. Modriću je prema tom ugovoru isplaćeno 80 milijuna kuna, a on je 52 milijuna podizao i na Mamićevo traženje u gotovini predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju. Na sudu je ustvrdio da je u istrazi u USKOK-u govorio o građanskom ugovoru s Mamićem temeljem kojeg mu je i isplaćivao novac kojeg je dobio od transfera.

- Nikada nisam rekao da je aneks sačinjen i potpisan nakon mog odlaska u Tottenham. Rekao sam tada da se ne mogu sjetiti. Govorio sam o tome da mi je bio cilj razriješiti građanski ugovor između Mamića i mene i razgovarali smo isključivo o podjeli transfera između nas dvojice i da razriješimo naš građanski ugovor. To vi vrlo dobro znate - rekao je Modrić. Petković je tražio da se očituje i o dijelu iskaza iz istrage u kojem je govorio kako je više puta razgovarao s Mamićem, koji mu je obećao da će dobiti određeni iznos od transfera, ne spominjući točno koliko, pri čemu je Modrić u USKOK-u rekao: "Nikada to nismo stavili u pisanu formu, nego je to bilo dio usmenog dogovora između Mamića i mene."

image

Zoran Mamić, Čedo Prodanović i Zdravko Mamić

Vlado Kos/Cropix/Cropix

- Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene. Ispričavam se. Bio sam dugo u USKOK-u i vjerojatno sam pogriješio. U vrijeme kada sam s Mamićem razgovarao nije postojao pisani ugovor između nas - rekao je Modrić, čije je svjedočenje ostalo upamćeno po tome što je često na pitanja tužitelja odgovarao: "Ne sjećam se!" Mamić je, inače, na toj raspravi bio iznimno nervozan, upadao je u riječ tužitelju, pa je sudac Darko Krušlin često morao intervenirati.

- Još jednom se ustanite, a da niste dobili riječ, ja ću vas novčano kazniti. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered – rekao je Krušlin, na što je Mamić uzvratio: "Meni visi 10 godina zatvora!", a Krušlin mu odgovorio: "Ja znam što vama visi, ali to vam ne daje za pravo da se tako ponašate." Krušlin je, inače, nedavno skupa sa svojim bivšim kolegama sucima Zvonkom Vekićem i Antom Kvesićem optužen da je primio mito od Zdravka Mamića kako bi u predmetu u kojem mu je sudio donio presudu povoljnu po Mamića. S obzirom na to da je na izjave izrečene na sudu Petković je Modrića pitao je li pročitao zapisnik svog iskaza u USKOK-u kojeg je i potpisao.

- Nisam ga pročitao. Potpisao sam, jer sam jedva čekao da izađem van – rekao je Modrić, nakon čega je Petković uložio primjedbu na njegov iskaz. Sljedećeg dana trebao je svjedočiti Dejan Lovren, ali to se nije dogodilo, jer se Zdravko Mamić tijekom svjedočenja Lovrenovog oca Saše posvađao sa svojim braniteljima Jadrankom Sloković i Čedom Prodanovićem te im otkazao punomoć. Saša Lovren tek je počeo svjedočiti kada je Mamić, ocijenivši da mu tužitelj Petković postavlja sugestivna pitanja, ustao se sa stolice protestirajući protiv takvog načina, na što ga Krušlin prekida: "Opet se ubacujete gdje vam nije mjesto". Tu kreće rasprava o Mamićevim pravima i dužnostima, a Petković poručuje da "ovo prelazi svaku granicu." Za to vrijeme Sloković i Prodanović pokušavaju smiriti Mamića: "Sjedni, sve ide dobro," govori mu Prodanović, a Krušlin ga posljednji put upozorava i tada dolazi do eksplozije.

image

Dejan Lovren dolazi na sud

Vlado Kos/Cropix/Cropix

- Ma, kažnjavajte kol‘ko god hoćete – povisuje ton Mamić, dok ga Sloković tiho umiruje.

- Ma šta pričaš! – izderava se Mamić na nju, a ova mu nakon trenutka zbunjenosti uzvraća: "Ma šta ti vičeš na mene!" čime se rasprava dodatno rasplamsala iako su odvjetnici, za razliku od Mamića, cijelo vrijeme bili smireni. Nakon što mu je Prodanović rekao da se ne može tako ponašati, Mamić im javno otkazuje punomoć, na što oni uzvraćaju istim riječima. No, Krušlin im ne dopušta da izađu van i tek nakon što im je svima dao pravnu pouku određuje stanku. Mamić je poslije reći da to nije planirao "ali, ako ste primijetili, već par puta je bila ovakva zaoštrena situacija. Naravno da je u meni kiptjelo. Ja poštujem odvjetnike, ali tu nema dvojbe da smo mi završili našu storiju. Tu se ne da više ništa popraviti, niti ja to želim. Meni je žao, ali ja sam danas za sebe, ako ne za vas, mogao biti heroj. Ja jesam heroj, znam što je Lovren trebao svjedočiti. Znam što će svjedočiti jer sam vidio njegov iskaz. Kad vidite njegov iskaz shvatit ćete da je sve jedna farsa".

Tako je Lovrenovo svjedočenje odgođeno za 1. rujna, a budući da je i Lovren na sudu iskazivao različito od onoga što je govorio u istrazi USKOK je imao primjedbu na njegovo svjedočenje. Lovren je svjedočio o okolnostima njegova transfera u Olympique Lyon, konkretno o podjeli transfera između njega i Dinama, odnosno njega i Mamića. Zdravko Mamić na toj je raspravi također bio nervozan, a ona je bila nedugo nakon što je u BiH ranjen iz vatrenog oružja. I tada je bio nezadovoljan pitanjima tužitelja.

- Ma idem više u... Jeste sad sretni svi koliko manipulirate svjedokom? Hoćete krvi moje, hoćete džigerice moje? Sramite se svi koliko vas ima, ljutito je rekao Mamić koji je tada udaljen sa suđenja koje je u konačnici završeno njegovom pravomoćnom presudom. Inače, on je u nekoliko navrata u javnim istupima postavljao pitanje i što je s ulogom Modrića i Lovrena u cijeloj toj priči.

image

Luka Modrić odlazi sa suđenja

Vlado Kos/Cropix/Cropix

- Ako je Mamić iznio novac iz Dinama, nije ga iznio preko svog računa. Iznio ga je preko računa Modrića i Lovrena. Onda su oni trebali biti kao i ja u postupku. Danas su 2 milijuna eura na računu Modrića, koje je on zadržao za sebe, a 3,5 milijuna eura je plaćeno u državni proračun na ime poreza što je isplaćeno Modriću i Lovrenu. Znači, država je uzela 52 milijuna kuna od Mamića, Modrić ima 2 milijuna eura, država je zadržala 3,5 milijuna eura na ime preza... Pa, to gospodo nisu vaše pare, nego Dinamove. Vratite pare Dinamu, kad ste u montiranom procesu dokazali da je Dinamo oštećen. Vaše je pravo da pljačkate Dinamo, a Mamićevo nije pravo – kazao je bivši čelnik Dinama u lipnju prošle godine.

Protiv Modrića je istraživanje zbog sumnje u lažno svjedočenje Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo šest dana nakon svjedočenja, pa je već u srpnju 2017. ponovno bio u Osijeku na ispitivanju, ovaj put kao potencijalni osumnjičenik. Izjavio je poslije ispitivanja da mu je savjest mirna i da je siguran da nije počinio nikakvo kazneno djelo. Tada je, poslije će priznati u svojoj autobiografiji, ozbiljno razmišljao da se oprosti od igranja za reprezentaciju Hrvatske. No, ostao je, odveo Vatrene do srebra u Rusiji, bronce u Kataru i srebra u Ligi nacija. Optužnica je u međuvremenu odbačena, u listopadu 2018. godine. Mnogi su se zapravo čudili što DORH nakon pravomoćnosti presude za Dinamo I nije ponovno pokrenuo postupak protiv Modrića i Lovrena. Sada su povukli taj potez, a nama ostaje za vidjeti hoće li ovaj čin utjecati na Lukinu odluku o daljnjem igranju za reprezentaciju Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:11