‘PRUŽAMO PODRŠKU‘

Europska komisija: Od Hrvatske nismo dobili zahtjev za produljenjem roka za korištenje Fonda

EK navodi da postoji redovita komunikacija s hrvatskim vlastima kako bi se podržali napori za obnovu nakon potresa

Potres u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix

Europska komisija nije zaprimila od hrvatskih vlasti nikakav službeni zahtjev za produljenjem roka za korištenje Fonda solidarnosti Europske unije (EUSF), prenosi Novi list. Rok od 18 mjeseci određen je uredbom EUSF-a.

Komisija će nastaviti blisko surađivati s hrvatskim tijelima kako bi pružila podršku i savjete o naporima u provedbi, piše u odgovoru na upit Novog lista glasnogovornice Europske komisije zadužene za kohezijsku politiku i strukturne reforme Veronice Favalli.

U odgovoru se dodaje kako "postoji redovita komunikacija između Europske komisije i hrvatskih vlasti kako bi se podržali napori vaše zemlje za obnovu nakon potresa, posebice kroz sveobuhvatnu strategiju iz više fondova", piše riječki dnevnik.

Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat izjavio je u četvrtak za RTL kako Hrvatska nije podnijela zahtjev za produženje rokova Europskoj komisiji za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica potresa, niti je stigla ikakva odbijenica.

"Da razjasnimo sve nedoumice i da hrvatskoj javnosti budemo jasni. Hrvatska nije u ovom trenutku podnijela bilo kakav zahtjev niti je formalno stigla bilo kakva odbijenica. Ono što je činjenica je da je u ovom trenutku u 14 raspisanih javnih poziva imamo aplikacija vrijednih gotovo 12 milijardi kuna, a u ovome trenutku ugovorenih konkretnih ugovora na razini od 8 i pol milijardi", izjavio je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Horvat za RTL.

Napomenuo je i da su ugovori u završnoj fazi, a ugovorena sredstva su se počela povlačiti.

Od 313 milijuna kuna podnesenih zahtjeva, njih 119 je već isplaćeno. To je 2,3 posto od ukupno ugovorenih 8,5 milijardi. Počeli su stizati ZNS-ovi (Zahtjevi za nadoknadom sredstava), dinamika je iz tjedna u tjedan sve veća, dodao je.

Na pitanje kako će potrošiti ostalih 97,5 posto u šest mjeseci, Horvat nije precizirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:36