NOVE PREPORUKE

EU ima novi režim za putovanja s covid-potvrdama, evo što se sve mijenja i za koga

Više će se u obzir uzimati osobni zdravstveni status građana nego opća epidemiološka situacija u državi

Ilustracija

 Profimedia, ECDC

Ministri EU danas su na sastanku u Bruxellesu prihvatili prijedlog o ažuriranju pravila za korištenje covid-potvrda s ciljem olakšavanja sigurnog i slobodnog kretanja u EU tijekom pandemije.

Kao što je bilo i najavljeno, prema novim smjernicama će se u obzir više uzimati osobni zdravstveni status građana nego opća epidemiološka situacija u određenoj državi ili regiji, osim u slučajevima kada virus cirkulira u izrazito velikim razmjerima.

Ove mjere daju znatno veće slobode cijepljenima i onima koji su preboljeli virus. Ovim smjernicama ne ukida se i pravo da covid-potvrda bude valjana, osim uz dokaz o cijepljenju ili preboljenu, i negativnim PCR testom. No, neke države članice već su najavile da će cijepljenje biti glavni uvjet. Prema novim pravilima koja su dogovorena, a trebala bi stupiti na snagu već 1. veljače, EU covid-potvrda bit će valjana ako se osoba cijepila prije najviše 270 dana drugom dozom, a bez ograničenja ako je primila booster dozu. Priznat će se i dokaz o preboljenju prije najviše 180 dana.

Antigenski test

Hrvatska je, kako je rekla državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić, zatražila da rok valjanosti potvrde o preboljenju bude isto 270 dana te da se kao dokaz, osim PCR-a, prizna i pozitivni brzi antigenski test. Za Hrvatsku je to bitno jer je postotak cijepljenih u odnosu na zapadne države EU izrazito mali, a mnogi će imunitet stvoriti zarazom.

Prema novim pravilima, ako ih države članice budu provodile, osobe koje posjeduju EU covid-potvrde ne bi trebale biti predmetom bilo kakvih drugih restrikcija, dodatnih testiranja ili karantene. Za one koji ne budu imali ove potvrde i dalje će zemlje članice moći nametati potrebe testiranja najmanje 24 sata prije putovanja. I nakon ovih preporuka Centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u EU će izrađivati karte po bojama regija, ali u obzir će uzimati podatke o širenju zaraze, razini cijepljenja i testiranja u razdoblju od 14 dana. Dakle, ključni podatak bit će cijepljenost, a ne broj novozaraženih.

Iako su ove preporuke neobvezujuće za države članice, Europska komisija preporučuje im da ih provode jer će time građanima značajno olakšati kretanje i planiranje. To su u izjavama rekli i povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides i povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

- Jasnoća i predvidljivost za naše građane ključne su za uspjeh sigurnog putovanja s pomoću naše uhodane i vrlo uspješne digitalne potvrde EU o covidu. Više od 1,2 milijarde izdanih potvrda svjedoči o uspjehu tog alata koji je uveden u cijeloj EU i na globalnoj razini. To je istinska europska priča o uspjehu koja se proširila na cijeli svijet - rekla je povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides.

- Države članice su ponovno potvrdile da bi valjana digitalna potvrda EU o covidu načelno trebala biti dovoljna za putovanja tijekom pandemije. Ovim dogovorom digitalna potvrda EU o covidu postaje središnji element našega koordiniranog pristupa. Važno je da države članice poduzmu daljnje korake na temelju dogovora i bez odgode počnu provoditi dogovorena pravila - izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders, upozorivši kako su neke države članice proteklih tjedana uvele mjere kojima su putovanja u cijeloj EU postala složenija i manje predvidljiva.

Zbunjujuće razlike

- Radi koordinacije i jasnoće za naše građane i putnike, pozivamo sve države članice da brzo počnu primjenjivati zajednička pravila - rekao je Reynders.

Trenutačno između država EU postoje razlike u mjerama koje zbunjuju građane. Iako se novim preporukama valjanost covid-potvrda ograničava na devet mjeseci od druge doze, neke države su značajno skratile taj rok: Belgija na pet mjeseci, a Francuska i Grčka na sedam. Komisija priželjkuje da zemlje članice usklade ove rokove prema ovim preporukama, iako po zakonu to nisu dužne učiniti.

"Velik broj zaraženih omikronom u cijelom svijetu, pa i u EU, razlog je što su sve zemlje trenutačno u crvenom na epidemiološkoj karti ECDC-a, a tako i Hrvatska. No, shvatilo se da nisu sve zemlje jednako 'opasne', odnosno da situacija nije ista tamo gdje je puno cijepljenih ili tamo gdje cijepljenje ide lošije, pa bi ubuduće, uz broj zaraženih na 100.000 stanovnika, jedan od kriterija bila i cijepljenost. Istina, dok je broj zaraženih velik, odnosno prelazi 2000 na 100.000 stanovnika, utjecaj razine cijepljenosti nije velik. No, kad taj broj padne ispod 500, to će biti velika razlika u korist cijepljenih", objašnjava dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Državna tajnica: 'Novi kriteriji neće se negativno odraziti na hrvatski turizam'

Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić u Bruxellesu je rekla da nove preporuke koje su dogovorene na razini EU o korištenju covid-potvrde neće negativno odraziti na hrvatski turizam, ali mogu više utjecati na putovanje hrvatskih državljana u druge zemlje EU ako regije iz kojih dolaze, primjerice Dalmacija, budu i dalje obojene tamnocrvenom bojom.

Ona je to rekla nakon sastanka EU ministara u Bruxellesu, odnosno Vijeća općih poslova, koje je postiglo dogovor o novim preporukama korištenja EU digitalne covid-potvrde.

Metelko Zgombić rekla je da je prijedlog Hrvatske na ovom sastanku bio da se kao dokaz o preboljenju prizna ne samo PCR već i pozitivni brzi antigenski test.

Drugi prijedlog Hrvatske je bio da potvrde o preboljenju vrijede 270 dana (devet mjeseci) a ne 180 dana koliko je sada. Ako bi se usvojio prijedlog Hrvatske, onda bi potvrda o preboljenju vrijedila u istom vremenskom razdoblju kao i ona o drugoj dozi cijepljenja, dakle devet mjeseci.

Taj prijedlog nije mogao biti unesen u preporuke koje su danas usvojene u Bruxellesu.

Metelko Zgombić očekuje da će te prijedloge Komisija ugraditi u delegirani akt u ožujku dodavši da se u pojedinosti danas nije ulazilo.

Prema sadašnjim pravilima potvrde o cijepljenje vrijede devet mjeseci, a potvrda o preboljenju šest mjeseci.

Na pitanje da li će novi kriterij za procjenu epidemiološke slike, procijepljenost, imati negativne posljedice po hrvatski turizam, pogotovo uzimajući u obzir malu procijepljenost u Dalmaciji, rekla je kako ne vjeruje da će to imati posljedice.

- Ovom preporukom se dodaje dodatni element za procjenu epidemiološkog stanja. Incidencija zadnjih 14 dana na 100 tisuća stanovnika, broj testiranih i sada je dodatan kriterij i broj cijepljenih osoba. Na temelju toga države će biti obojene u razne boje. Ideja je da se državama koje same i dalje odlučuju o režimu puštanja na svoj teritorij onih koji dolaze iz država koje budu obojene u tamnocrvenoj boji za njih i dalje primjene neke dodatne mjere. Dakle, to bi se moglo reflektirati na prava hrvatskih građana kada putuju u druge države, ali neće imati tako veliki učinak na naš turizam. Nažalost, kada pogledamo u ovom trenutku velik broj država je tammocrven i nadamo se da će se to primijeniti, da će se do ljeta dodatni broj ljudi cijepiti - rekla je Metelko Zgombić.

Naglasila je kako te potvrde treba gledati kao na nešto što će olakšati, a ne otežati putovanje.

Metelko Zgombić je rekla da će za turizam biti važno pod kojim uvjetima će Hrvatska puštati ulazak na svoj teritoriji i očekuje da će Hrvatska u tome biti dosljedna kao i do sada. (Augustin Palokaj)

Ministrica turizma Brnjac: Zajedno se moramo potruditi da Hrvatska ne bude 'tamnocrvena'

Današnja Preporuka Vijeća EU-a važna je za sve koji putuju, a posebno za turistički sektor u pripremama za predsezonu. Prema Preporuci koja se počinje primjenjivati od 1. veljače olakšava se kretanje pojedinaca s Covid potvrdama i uvodi se nova karta s epidemiološkim „semaforom“ na kojoj će države biti prikazane kombiniranjem kriterija cijepljenosti i incidencije zaraze. Preporuča se državama članicama odvraćanje od neobaveznih putovanja u „tamnocrvena“ područja. Zajedno se moramo potruditi da Hrvatska ne bude „tamnocrvena“!, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Osoba koja ima valjanu potvrdu EU-a o covidu ne bi trebala podlijegati dodatnim ograničenjima

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za europske poslove država članica, u utorak su usvojili ažurirane preporuke za putovanja unutar Unije u kojima je glavni kriterij posjedovanje valjane digitalne potvrde o covidu, a ne više područje iz koje osoba dolazi.

To znači da osoba koja ima valjanu digitalnu potvrdu EU-a o covidu u načelu ne bi trebala podlijegati dodatnim ograničenjima, kao što su testovi ili karantena, bez obzira na mjesto odakle kreće na put. Od osoba koje nemaju digitalnu potvrdu EU-a o covidu moglo bi se zahtijevati da obave test prije ili nakon dolaska.

U delegiranom aktu koji je Komisija donijela 21. prosinca prošle godine i koji stupa na snagu 1. veljače, utvrđeno je obvezujuće razdoblje prihvaćanja potvrda o cijepljenju od devet mjeseci, odnosno 270 dana nakon primarnog cijepljenja od dvije doze ili cijepljenja jednom dozom cjepiva Johnson&Johnson.

Za sada nije utvrđeno koliko će vrijediti covid-potvrde nakon primanja dodatne, booster doze jer nema dovoljno znanstvenih podataka koliko traje zaštita nakon te doze.

Prema ažuriranim preporukama za putovanja unutar EU-a, koje su u utorak usvojene, predviđa se i prilagodba karte EU-a koja prikazuje razine rizika u bojama.

Do sada su pri određivanju kojom će se bojom određena regija označiti uzimalo u obzir stopa testiranja i stopa pozitivnih slučajeva u zadnjih 14 dana. Sada će se tim kriterijima dodati i stopa procijepljenosti u pojedinim područjima EU-a.

Te karte uglavnom služe u informativne svrhe, ali i za koordinaciju mjera. Područja s izrazito niskom stopom zaraženih označavaju se zelenom bojom, a ona s posebnom visokom stopom tamnocrvenom bojom. Za putovanja iz „zelenih” područja ne bi se trebala primjenjivati nikakva ograničenja, dok bi putovanja iz „tamnocrvenih područja trebalo odvraćati i osobe koje dolaze iz tih područja i koje nisu cijepljene niti su preboljele covid 19 trebale bi se podvrgavati testiranju prije putovanja i karanteni nakon dolaska.

U preporukama se predviđaju izuzeća od određenih mjera koja se mogu primjenjivati na dnevne migrante, djecu mlađu od 12 godina i osobe koje putuju iz nužnih razloga. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:11