GOOD TRAVEL

Ekoruralna kuća za odmor ‘Lina‘ prva u Hrvatskoj dobila prestižni svjetski certifikat: Zadovoljili su svih 60 kriterija

Certificiranih će 13 objekata ubuduće biti promovirani na platformi održivog putovanja Good Travel Guide

Ekoruralna kuća Lina

 /TuristiČka Zajednica MeĐimurske Županije

Trinaest međimurskih turističkih objekata i destinacijskih menadžment organizacija od četvrtka su, 15. veljače, nositelji prvih Good Travel certifikata u Hrvatskoj, koji jamče njihovu predanost održivom turizmu. Figurativno rečeno, kako je na dodjeli certifikata pojasni direktor Turističke zajednice Međimurske županije „dobitnici certifikata zapravo su dobili ‘potpis, pečat i urudžbeni broj‘ da dobro i održivo upravljaju svojim objektom te da su zadovoljili svih 60 kriterija kojima se utvrđuje provođenje prakse održivog upravljanja“.

Certifikati, posebno namijenjeni za uslugu u turizmu, dodijeljeni su prvoj kući za odmor u Hrvatskoj s Ecolabel europskim certifikatom, Ruralnoj kući za odmor „Lina“ u Pleškovcu u Sv. Juraju na bregu, čiji su vlasnici i sami među dobitnicima ovog svjetskog certifikata, a koje su im zajedno s predstavnicom certifikacijske organizacije Green Destinations Katarinom Miličević uručio međimurski župan Matija Posavec.

image

Ekoruralna kuća Dobranić

/TuristiČka Zajednica MeĐimurske Županije
image

Dodjela

/TuristiČka Zajednica MeĐimurske Županije

Međimurska županija prva je Green Destination u Hrvatskoj i sve snažnije jača svoju vodeću poziciju održive turističke destinacije i uspješno provodi zelenu tranziciju. Certificiranih će 13 objekata ubuduće biti promovirani na platformi održivog putovanja Good Travel Guide, koja je garancija visokog standarda u turističkoj industriji, s fokusom na očuvanju okoliša, a namijenjena je odgovornim turistima, pobornicima zelenih destinacija, a sve je više onih, pokazuju brojke, koji se okreću green poslovnim strategijama. Budući da turizam, s jedne strane donosi veliku ekonomsku korist, a s druge se svrstava među gospodarske djelatnosti koje donose najviše štete – zagađuje ga i troši resurse, nužno je, slažu se svjetski stručnjaci, pomiriti putovanja i ekologiju. U svojoj se brizi za održivost, Međimurje izuzelo iz hrvatskih okvira i kao regija se svrstalo uz najosvještenija područja na svijetu kao što su Kostarika, Azori, Palau – Malezija, Galapagos i Slovenija.

image

Dodjela

/TuristiČka Zajednica MeĐimurske Županije
image

Dodjela

/TuristiČka Zajednica MeĐimurske Županije

U novu turističku će godinu, najavio je Rudi Grula, Međimurje ući sa strogim ekološkim standardima koji uključuju održivost, a žele li dobiti potporu od maksimalno 4000 eura za organizaciju manifestacija – ukupno će se za ovu svrhu dodijeliti 55.000 eura - objekti će ih se morati pridržavati. Katarina Miličević ističe da je Međimurje postiglo zdravu sinergiju između javnog i sektora. Župan Posavec je dodao da Međimurje predano radi kako bi bilo korak ispred drugih. – Želimo graditi turizam na osnovama održivosti, a da je to dobar smjer potvrđuju i brojke – zaključio je.

Međimurska županija u 2023. godini ostvarila je 221.103 noćenja, što je 12,2 tisuće noćenja više u odnosu na godinu ranije. Smještajni kapaciteti iste su godine povećani za čak 77 posto, uglavnom u kućama za odmor. Takav snažan turistički zamah, Rudi Grula pripisuje totalnom zaokretu na održivi turizam, sve traženiji među gostima iz cijelog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:34