PROBLEM S OTPADOM

Eko katastrofe neće biti, ali povećat će se cijene zbrinjavanja otpada u turističkim gradovima

Nova će uprava Kaštijuna sjesti s predstavnicima komunalnih poduzeća te im predočiti nove cijene i način kako će se preuzimati otpad.

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun

 Goran Sebelic/cropix

Kolapsa s otpadom u velikim turističkim gradovima u Istri ne bi trebalo biti, a isto tako ne bi trebalo biti niti nesnosnog smrada s Kaštijuna koji se širi Pulom i okolnim mjestima. To tvrdi Koviljka Aškić, predsjednica nadzornog odbora istarskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun nakon što je prije 10-tak dana Kaštijun izašao s prijedlogom da neće primati viškove otpada ljeti koji su premašivali kapacitete te da će ih naplaćivati po većoj cijeni. To su odlučili baš stoga jer ne žele ponoviti scenarije iz prethodnih godina kada su ljudi, posebno ono iz obližnje općine Medulin, u srcu sezone prosvjedovali jer nisu mogli otvoriti svoje prozore zbog smrada.

Aškić nam kaže da će sutra nova uprava Kaštijuna sjesti za stol s predstavnicima komunalnih poduzeća iz Istre te im predočiti nove cijene i način kako će se preuzimati otpad.

- To je prvi sastanak nakon odluke skupštine i nadzornog odbora za izmjenu ugovora s gradovima i općinama vezano za cijenu preuzimanja otpada. Cijena bi se povećala za prekomjerne količine jer Kaštijun ne može preraditi više od 390 tona dnevno. Višak će se obrađivati negdje drugdje - bilo u nekom drugim hrvatskom gradu ili Trstu - objašnjava nam Aškić.

Kaže da su pregovori o tome još u tijeku, ali u svakom slučaju njihovi kamioni će iz pretovarnih stanica uzimati otpad i voziti ga u neki drugi centar i to će po višoj cijeni zaračunavati tim gradovima i općinama koje će imati višak.

Dakle, neće biti scenarija da se otpad neće preuzimati pa da će se morati odlagati na nekom drugom mjestu dok sezona ne završi. Aškić obećava da će zaračunavanje količina otpada biti pravedno i da će se gledati ne samo broj stanovnika i broj noćenja, nego i koliko pojedini gradovi i općine uplaćuju za kredit za Kaštijun. Veli da su uvažili te primjedbe koje su došle sa strane umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea.

Ističe da će to povući za sobom i veće cijene računa, ali ne za građane. Veli da će predložiti povećanje cijena za gospodarstvo, i to za preuzimanje miješanog komunalnog otpada. Dodaje da taj prijedlog već razrađuje pulska komunalna tvrtka Herculanea te da će to predložiti i drugima.

- Građani ne bi smjeli plaćati veće račune, nego oni koji stvaraju viškove - odlučna je Aškić.

Ističe da svi imaju viškove, osim Buzeta, Labin i Pazina, a naviše ih imaju Poreč, Umag, Rovinj, Pula, pa čak i Medulin čiji je načelnik Ivan Kirac nedavno izjavio da oni nemaju nikakvih viškova i problema s otpadom. Zanimljivo je i da su se naravno na Kaštijun najviše žalili baš stanovnici te općine uz podršku njihove prethodne i sadašnje vlasti, a da sami stvarali viškove koji je proizvodio smrad. I ne samo to, zazivali su zatvaranje i premještanje Kaštijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:32