VRUĆA DVOJBA

Dvije vrste drveća posvađale čitav grad na jugu Hrvatske: ‘Neka se bune, ali odluka je donesena!‘

Kad su ovih dana stigle nove česmine, odmah se primijetilo da nešto nije u redu, očito nisu zadovoljavale uvjete natječaja
 Tonci Plazibat/Cropix

Česmine ili palme - postale su ultimativna ‘biti ili ne biti‘ dvojba u raspravama u Pločama, odnosno koje će od ovih raskošnih stabala krasiti rivu toga grada. Pobijedile su česmine koje će uskoro biti glavne u kreiranju najvažnije vizure Ploča. No trenutno su na mjestu gdje su trebale ovih dana biti posađene njih 22 još uvijek samo velike rupe u golemim kamenim ‘pitarima‘...

image
Tonci Plazibat/Cropix

Priča počinje kada su se divne palme s rive razboljele, zahvatila ih je zaraza palmina pipa koja je već poharala mnoge palme na obali. Bilo ih je 40-ak. Nekoliko godina ih se pokušavalo spasiti, liječene su, ali ostale su bez krošnji i nije im bilo spasa. Gradonačelnik Mišo Krstičević je potom u suradnji sa stručnjacima odlučio umjesto njih posaditi česmine koje su navodno otpornije. Međutim, to nisu svi dočekali s oduševljenjem jer palme su bile dio vizure Ploča 50-ak godina. Kako se moglo čuti u raspravama u javnosti i na društvenim mrežama mnogi su htjeli da se pošto poto vrate palme ma koliko riskantno i skupo to bilo, da se s njima opet proba.

image
Tonci Plazibat/Cropix

No kad su ovih dana stigle 12 metara visoke nove česmine, odmah se primijetilo da nešto nije u redu, bile su u lošem stanju, razgranatost i razvoj krošnji nije bil dobra kao i zdravstveno stanje, te očito nisu zadovoljavale uvjete natječaja, pa su, jer je sve u ugovoru, vraćene i čekaju se nove.

- Domaći se bune, ali odluka je već donesena. Naravno, da su palme bile predivne, simbol su Mediterana, ali ako će česmine biti dugoročnije ne vidim problem. I one će se uskoro zazeleniti i bit će krasne, pa će ljudi za pola godine prestati pričati o tome - rekla nam je jedna gospođa, koja je željela ostati anonimna, ali je dodala da se s njenom podrškom česminama ne slaže njezin suprug koji je za palme.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Štoviše, neki su loše stanje pristiglih česmina prepoznali kao poruku da ih se ne zasadi.

- Palma je najbolje drvo te je čisto i daje lipotu gradu. Samo da mi je znati koji je to pametnjaković predložio česmine, baš ima ukusa, možda je ovo prilika da se odustane od česmina - tako nekako su zvučali neki od komentara.

image

Riva u Pločama dok su još bile palme

Denis Jerkovic/cropix/Cropix

Česmina je vrsta hrast crnika, koja ima raskošnu i gustu krošnju, crnogorica, ima duguljastiji list od klasičnog hrasta. Posadit će se na rivi po dvije česmine u 11 kamenih žardinjera sa zemljom, kao dio 400.000 eura vrijednog projekta ozelenjavanja i revitalizacije šest djelomično i potpuno zapuštenih zelenih zona Ploča. Palme koje su bile trule su uklonjene prije nekoliko mjeseci. Za nova stabla napravljen je i sustava za navodnjavanje s 88 komada statičkih pop-up prskalica za zalijevanje česmina i trave.

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Poznato je da se u neposrednoj blizini drveća temperatura zraka ljeti može smanjiti i do 5° C i zbog toga smo pri odabiru biljnih vrsta dali naglasak na sadnji autohtonih stabala široke krošnje - istaknula je Vida Vladimir, agronomkinja i krajobrazna arhitektica, za lokalne medije.

image

Česmina u Splitu koju se spašavalo preseljenjem

Sasa Buric/Cropix

Česmine inače nisu nepoznato stablo u Dalmaciji, imaju ih mnogi gradovi i mjesta, a nedavno su neke bile u fokusu javnosti, kao ona koju se selilo na novu lokaciju u Splitu, prilikom gradnje na njenoj lokaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:44