SVE JE SNIMLJENO

Dvije carinice na granici tražile mito pa se naljutile jer čovjek nema gotovine: ‘Ma što ćemo mi sa švedskim krunama?!‘

Cijela priča na kraju je, čini se, završila bez samog čina davanja odnosno uzimanja mita
Međunarodni granični prijelaz Slavonski Šamac, Ilustrativna fotografija
 Danijel Soldo/cropix

Tegla meda, tri boce vina, boca Pelinkovca i 15-ak komada pašteta, navodno je bila roba zbog koje je jedan putnik na ulazu u Hrvatsku iz BiH na graničnom prijelazu Slavonski Šamac trebao platiti carinski prekršaj. No, dvije carinske službenice koje su ga zbog toga obrađivale, predložile su mu da olakša život i sebi i njima.

Iz snimke konverzacije, koju je čovjek očito snimio i koja je objavljena na YouTubeu, jasno proizlazi da mu one nude oproštaj prekršaja, ali za određenu financijsku nadoknadu, odnosno mito, iako se nigdje ne spominje konkretan novčani iznos. Cijela priča na kraju je, čini se, završila bez samog čina davanja odnosno uzimanja mita, ali ipak ima elemente sumnje u počinjenje kaznenog djela o čemu će sve reći Državno odvjetništvo kojemu je cijeli slučaj prijavljen.

U nastavku je transkript tog razgovora:

Carinska službenica 1: Nisam zato da se pravi prekršaj. Sve sam vam objasnila. To što vi kažete da vam je za put... Za put toleriramo ono što imate već pripremljeno. Znam da morate jesti, ali ne moram ni to tolerirati. Sve sam vam objasnila i ne mogu više objašnjavati. Ja sam jutros od 7 sati u fazi objašnjavanja.

Carinska službenica 2: Kazna vam sigurno ne bi koštala ispod 10.000 kuna. To je minimum. Sad ja lupam. Mi to kad stavimo na vagu onda to može biti i gore. Tri sata ćete stajati ovdje sigurno. Lažem, nećete ni tri, stajat ćete četiri, jel' šefica piše već dva prekršaja. Ulazite u sustav kod policije. Ja vam ne bi bila na mjestu nikako.

Putnik: Hahahahaha

Carinska službenica 2: Ako se krene pisati prekršaj. Moj vam je savjet, izbjegnite prekršaj.

Putnik: Evo, da izbjegnemo prekršaj, što možemo?

Carinska službenica 2: Čuli ste kol'ka je kazna. Vi predložite nešto kolegici i računajte to...

Putnik: Znate koji je problem sad kod mene ovdje, ako mogu vam neku nadoknadu? Ali, s gotovinom sam slab, karticu imam, imam vrlo malo gotovine.

Carinska službenica 1: E, a mi nemamo vam bankomat ovdje. Ništa, onda ćete čekat' prekršaj da se napravi.

Putnik: Ako je to to. Imam u švedskim krunama, nekih 100 i nešto eura, nisam siguran. Možete pogledati.

Carinska službenica 1: Neću ja gledati. Mogu i to napraviti...

Putnik: Ne, ne. Ali, kažem...

Carinska službenica 2: Vi morate isto bit' svjesni. Kolegica gubi na plaći kad ne napiše prekršaj, a ja vjerujem da je umorna. Evo, od 7 sati nam je ovako.

Putnik: Evo, ovo je moje. Ja nisam pripremljen bio za to. Ovo su moje švedske krune, vidite, 1500 švedskih kruna.

Carinska službenica 1: Šta ćemo sa švedskim krunama. Svaka im čast...

Putnik: Znam. Imam karticu, na putu mi ne trebaju pare, nikada ih ne koristim. To je jedino što je ostalo. Rado bih da mogu nešto.

Carinska službenica 1: Ništa, onda moramo raditi prekršaj.

Putnik: Nemojte samo zato što ja sad stvarno sam u situaciji takvoj.

Carinska službenica 1: Šta sad? Jedino da vratimo to nazad, da odete odvest to meso u Bosnu.

Putnik: Da ostavim švedske krune što imam.

Carinska službenica 1: Neću, šta će mi te švedske krune. Šta ću ja s njima!?

Putnik: Znam, ali šta da radim? Evo, da ima neki automat ja bih...

Carinska službenica 2: Imate bankomat tamo gore. Ja vam preporučam otiđite u bankomat u selo, dignite i dobro...

Carinska službenica 1: Bankomat postoji u selu. Znači sad tu, kružni tok, ne idete desno nego odete još malo (otvaraju se vrata), idete cestom u selo, na desnoj strani je bankomat.

Carinska službenica 2: Jel, znate u čemu je problem? Vjerujte, ja sam sad ovakva dva prekršaja dala šefici da piše. Ona njih neće završiti do 4, pola pet, vi morate čekati da dođete na red. Vidim da ste razuman čovjek, niste bezobrazni i zato vam najvjerovatnije i ona izlazi u susret. Moj vam je savjet, provozajte se do tamo, vratite se, riješite s kolegicom i radi vas i radi nje, jer vidim da je i njoj jadnoj puna kapa već. A, vjerujte mi da ne želite biti ovdje do 4-5 sati.

Putnik: Nemam namjeru, pošto mi je dalek put.

Carinska službenica 2: Ja vas razumijem, ali i vi nju morate razumjeti. Iskreno, ona gubi na plaći time što vas neće kazniti, jer mi smo plaćeni po takvim stvarima. Evo, vi otiđite, a procijenite dobro koliko vam ona izlazi u susret.

Carinska službenica 1: Evo, objasnila sam vam gdje je bankomat, pa se provozajte.

Putnik se nakon nekoliko minuta vratio neobavljena posla, jer nije mogao podignuti novac na bankomatu.

Putnik: Meni je kartica zaključana za inostranstvo. Moram imati internet da bi je otvorio...

Carinska službenica 1: Ništa. Nemojte mi više ništa pričati. Ajmo, vratite vozilo i vratite robu u Bosnu i neću vam raditi prekršaj. Oprostit ću vam.

Crinska uprava sve proslijedila USKOK-u

Odgovor smo dobili i od Carinske uprave, koja je provela internu istragu i protiv službenica pokrenula disciplinski postupak te ih udaljila s dužnosti. Sve su proslijedili i USKOK-u. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

''Vezano uz Vaš upit izvješćujemo Vas da je Carinska uprava upoznata s konkretnom snimkom te da je odmah po saznanju pokrenula postupak unutarnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja. S time u vezi ističemo da je u dosadašnjem tijeku provedbe unutarnjeg nadzora i kontrole nesumnjivo utvrđen identitet službenica te mjesto događaja, pri čemu su u tijeku istražne radnje i provjere radi preciznog utvrđivanja svih okolnosti događaja (utvrđivanje točnog identiteta sudionika razgovora, provjere tijeka putničkog prometa radi utvrđivanja identiteta prijevoznog sredstva, međunarodna suradnja, provjere svih relevantnih službenih evidencija i sl.).

S obzirom da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja razvidno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela s obilježjem korupcije, o navedenom događaju je žurno, preliminarno pisanim aktom izvješten i USKOK.

U ovome trenutku, a s obzirom da je iz same osnovne analize sadržaja snimke i dostupnih informacija sasvim razvidno eklatantno nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti od strane ovlaštenih carinskih službenica s obilježjima korupcije, Carinska uprava je udaljila službenice s poslova graničnog carinskog nadzora.

Napominjemo da će po okončanju unutarnjeg nadzora i kontrole, koji se žurno provodi, s obzirom na koruptivni karakter postupanja, konkretne službenice biti privremeno udaljene iz državne službe do okončanja disciplinskog postupka, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak te podnesena kaznena prijava USKOK-u.

Neovisno o daljnjem postupanju USKOK-a i provedbi unutarnjeg nadzora i kontrole te nastavno disciplinskog postupka, u povodu konkretnog događaja Carinska uprava posebno ističe da je iz samog sadržaja snimke razvidno skandalozno, sramotno i degutantno postupanje koje nema i ne može imati bilo kakvo opravdanje.

Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanijelo je nemjerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savjesno obavljaju svoje dužnosti, pri čemu posebno ističemo da Carinska uprava oštro sankcionira svako, pa i najmanje koruptivno postupanje u službi, kao i da službenicima koji se odaju ovakvim i sličnim oblicima nečasnih radnji nema mjesta u carinskoj službi.''

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2022 20:28