STUDENT DIGI AWARDS

DVA SREDNJOŠKOLCA RADE NA REVOLUCIONARNOJ IDEJI Naša aplikacija WhistleX pretvara tekst u govor

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Jure Reljanović i Ilija Mihajlović dva su sasvim obična 16-godišnjaka, prvi je učenik drugog razreda Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu, gimnazijalac, a drugi je također “drugaš”, ali u Srednjoj strukovnoj školi kralja Zvonimira u Kninu - smjer tehničar za elektroniku.

Osmislili su aplikaciju WhistleX koja, najjednostavnije rečeno, pretvara tekst u govor: ovaj tekst Jure i Ilija neće morati čitati na zaslonu svojeg mobilnog telefona, nego će ga moći slušati na slušalicama kao da je u pitanju glazba.

Iza njih je velik rad i trud, a samo su ime aplikacije - WhistleX - smišljali dva sata.

- Cilj nam je da svaka osoba koja ga bude koristila ima svoj korisnički račun, sustav naplaćivanja, da bude gotov proizvod, u kojem će svaki korisnik moći mijenjati kompjutorski generiran glas, brzine, u budućnosti čak i jezike, da ih prevodi. Primjerice, da tekst bude na hrvatskom, a da vam ga aplikacija čita na engleskom, njemačkom ili francuskom. A može i obratno. To su mogućnosti koje namjeravamo dodavati i standardizirati - govore uglas momci koji su prijatelji od trećeg razreda osnovne škole. Žele ići korak po korak, mladi su, ne žuri im se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:46