ČEŠLJANJE DOKUMENATA

Državni inspektorat na Svetom Duhu, istražuje se natječaj za šefa Ginekologije!

Državni inspektorat traži od KB-a Sveti Duh da mu dostavi dokumente vezane uz izbor novog čelnika Klinike za ginekologiju

Ratko Matijević

 Ronald Goršić/Cropix

Zagrebačka bolnica Sveti Duh, u vlasništvu Grada, u zadnje vrijeme ne prestaje puniti javni prostor isključivo aferama. Nakon slučaja Čavajda, otvorilo se i pitanje zakonitosti natječaja za novog šefa Klinike za ginekologiju.

Naime, u priču se na prijavu jednog od kandidata uključio i Državni inspektorat, točnije Služba za nadzor radnih odnosa. Već ranije stigle su žalbe na provedbu natječaja na kojem je izabran Ratko Matijević jer dio kandidata drži da nema potrebne uvjete, ali i upozoravaju da je u provedbi natječaja postojao i niz drugih nepravilnosti. Očito je Državni inspektorat zaključio da gdje ima dima, ima i vatre pa od KB-a Sveti Duh traži da mu do 1. lipnja dostavi sve dokumente vezane uz izbor novog predstojnika Klinike za ginekologiju ne bi li se utvrdilo je li natječaj proveden sukladno zakonima, statutu i pravilnicima.

Drugim riječima, inspektorat drži da je nužno provjeriti kako je tekao proces natječaja raspisanog 11. ožujka na koji su uložene žalbe, a nakon što je na to radno mjesto izabran Matijević. Čekalo se da prođe žalbeni rok da se on i formalno imenuje za predstojnika Klinike, no u bolnicu je u međuvremenu stigla i ta "čestitka" Državnog inspektorata kojom se traže brojni dokumenti koji bi trebali otkriti moguće propuste u proceduri.

Dosjei kandidata

Među ostalim, traže se dosjei svih kandidata, uključujući onaj prof. dr. Dubravka Habeka koji je sve prijavio Inspektoratu, i to od prijave za to radno mjesto s popratnom dokumentacijom do dokumenta o tome kad je prijava zaprimljena.

"U slučaju da ne postupite po ovom nalogu, smatrat će se da ste onemogućili inspektoru rada provođenje inspekcijskog nadzora pa će se prema pravnoj i odgovornoj osobi poduzeti odgovarajuće zakonom propisane mjere", kaže se u dokumentu Državnog inspektorata koji je stigao na adresu KB-a Sveti Duh.

Valja podsjetiti da su uz Matijevića kandidati bili Ingrid Marton, Dubravko Habek, Boris Ujević, Ana Tikvica Luetić i Vladimir Blagajić. U žalbama koje su podnijeli Habek i Marton stoji da jedini ispunjavaju uvjete natječaja, no ravnateljica je te žalbe odbila. No, očito je Državni inspektorat smatrao da ima razloga provjeriti odnosno revidirati taj suspektni natječaj.

Bruje kuloari

Brojne se kuloarske priče vezuju uz taj natječaj pa je dobro da inspekcija utvrdi što se stvarno dogodilo. Naime, po nekima je i prije raspisivanja natječaja bilo poznato da šansu ima samo Matijević jer je tako odlučilo novo vodstvo bolnice, a povjerenstvo u kojem su bili zamjenik ravnateljice Alan Ivković, pomoćnik za kvalitetu Žarko Alfirević, glavna sestra Maja Pipić, pomoćnica za financije Suzana Koščak i pomoćnica za pravne poslove Kristina Zečević samo su potvrdili tu priču.

Nema manjka lijekova u KB-u Sveti Duh

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh nema manjka lijekova i zdravstveni proračun nije oštećen! Rezime je to višednevnih nagađanja je li netko u KB-u Sveti Duh "poplašio" lijek vrijedan dva milijuna kuna.

Naime, farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva, inspekcija HZZO-a, Gradski ured za kontrolu i reviziju nekoliko su dana češljali sve papire vezane uz lijekove u toj bolnici i zaključili da manjka nema. Radilo se o skupom lijeku Luxturni koji vodstvo bolnice čini se nije moglo pronaći (!?) jer se ne čuva u bolničkoj ljekarni već u posebnoj prostoriji na minus 80 stupnjeva Celzijevih.

S obzirom na to da se radi o skupoj genskoj terapiji kojom se liječe genetske bolesti oka kod pacijenata kojima prijeti sljepilo, sumnja je očito bila usmjerena na bivšeg ravnatelja KB-a Sveti Duh prof. dr. Mladena Bušića, još uvijek predstojnika Klinike za oftalmologiju. Pitali smo ga za komentar nakon inspekcijskog nalaza koji je pokazao da manjka lijeka nema.

"Ispod časti mi je komentirati objede na račun bolnice Sveti Duh, a zahvaljujemo inspekcijskim službama koje su dokazale da sve radimo po propisima", zaključio je prof. dr. Bušić. (G. Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 02:50