SVIĐA IM SE HRVATSKA

Državljanstvo od veljače zatražila 42 Rusa, odobreno nula: ‘Snimali su mi obitelj, provjeravala me SOA, a traže i test‘

U devet godina Rusima odobreno samo 25 zahtjeva za državljanstvo, a od početka Putinove agresije predali dvostruko više zahtjeva

Policijska uprava Zagrebačka u Petrinjskoj, Ilustrativna fotografija

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Četrdeset i dva ruska državljanina od početka agresije Rusije na Ukrajinu, 24. veljače ove godine, podnijela su zahtjev za stjecanje hrvatskoga državljanstva, doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova. Usporedbe radi, u posljednjih devet godina ruskim državljanima odobreno je ukupno 25 zahtjeva za stjecanje hrvatskoga državljanstva. Riječ je o postupku koji nije nimalo jednostavan, a traje, doznajemo, od najmanje osam mjeseci pa sve do dvije godine.

Spajanje obitelji

"Od 24. veljače 2022. godine zaprimljena su 42 zahtjeva državljana Ruske Federacije za stjecanje hrvatskoga državljanstva. Dosad niti jedan zahtjev nije meritorno riješen, odnosno svi su postupci u tijeku", stoji u odgovoru iz Ministarstva unutarnjih poslova. O tome kako sam postupak izgleda razgovarali smo s B. K. (podaci poznati redakciji), ruskom državljankom koja je zahtjev podnijela prije agresije, a u međuvremenu je stekla državljanstvo. Naša sugovornica u Hrvatsku se, govori, doselila u kolovozu 2013. i tada se prijavila za privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji jer se nedugo prije toga udala za hrvatskoga državljanina.

- Privremeni boravak sam inicijalno dobila na dvije godine i onda sam ga morala svaku godinu produljiti. To mi je tako odobrio referent u Ministarstvu unutarnjih poslova, iako mi je nakon prve dvije godine mogao odobriti u komadu do ukupno pet godina, ali nije iz ne znam kojeg razloga, a s pet godina sam mogla tražiti stalni boravak - prisjeća se naša sugovornica. S privremenim boravkom je mogla, kaže, sve što i redovni državljani, osim glasati, te je morala plaćati zdravstveno osiguranje oko 60 do 70 eura mjesečno dok nije bila zaposlena.

Višestruke provjere

- Čak sam po propisu EU s boravišnom iskaznicom, a dobila sam i OIB i naznačeno je da sam članica obitelji državljanina EU, mogla putovati unutar EU bez prepreka. Međutim, to u stvarnosti ne funkcionira idealno jer, primjerice, Slovenci su me jednom vratili s granice kad sam bila s prijateljicama, a kad sam sa suprugom išla u Beč, morali smo na granici pokazati izvadak iz matice vjenčanih jer nemamo isto prezime - prepričava naša sugovornica. Potom slijedi procedura za dobivanje stalnog boravka, za što je, kaže, morala imati zdravstveno osiguranje, znati hrvatski i latinicu, a položila je, kaže, hrvatski razine B na Croaticumu, potom važeću rusku putovnicu, dokaz da ima sredstva za uzdržavanje te proći provjeru Sigurnosno-obavještajne agencije.

- Nakon još tri godine stalnog boravka skupila sam neprekidnih osam godina reguliranog boravka u RH, pa sam mogla predati zahtjev za državljanstvo, a to sam napravila krajem listopada 2021. Uz uobičajene dokaze, morala sam priložiti životopis i motivacijsko pismo te sam u tom postupku prošla još dva do tri razgovora. Jednom mi je i zaposlenik MUPa došao doma ujutro da snimi cijelu obitelj, pa su me naknadno zvali u MUP samu još par puta, gdje sam, zapravo, odgovarala na ista pitanja, valjda su provjeravali je li sve lažna priča - otkriva nam B. K.

Ali ni to nije bilo sve, morala je zatim položiti i test za državljanstvo.

- To je neko opće znanje o Republici Hrvatskoj, tko je skladao himnu, ustroj vlasti..., i to je to, jedini je problem što između svih faza čekaš i nemaš baš neku jasnu informaciju što i koga čekaš - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:28