ŽELJEZNA ZAVJESA

Država će se žaliti na odluku o istospolnim posvojiteljima, evo kako to reguliraju druge europske zemlje

Usvajanje djece istospolnim su parovima dozvolile Nizozemska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo...
Mladen Kožić i Ivo Šegota

 
 Goran Mehkek/Cropix

Resorno Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike žalit će se na odluku Upravnog suda, koji je poništio rješenje nadležnog Ministarstva i zatražio novi postupak jer u odbijenici životnim partnerima Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću nije obrazloženo zašto nije u interesu djece da se njima dodijeli status posvojitelja. No, u konačnici, priopćili su, Ministarstvo će postupiti kao i do sada po svakoj pravomoćnoj presudi.

Posvajanje djece od strane gay-parova podijelilo je Europu: liberalna zapadna Europa to je zakonski omogućila u posljednjih desetak godina, a na istoku Europe tradicionalistički su pokreti u više zemalja uspjeli ubaciti u ustave da je brak prije svega institucija koja legalizira odnose muškarca i žene te time zabraniti istospolne brakove i posvajanje djece.

Prva dozvolila Nizozemska

Prva u Europi istospolni brak legalizirala je Nizozemska 2001. godine. Nizozemci su 1998. istospolnim parovima omogućili registriranje civilnog partnerstva. Usvajanje djece dozvoljeno je 2001. s legalizacijom istospolnih brakova. Kako bi mogao pokrenuti proceduru posvojenja, par mora živjeti zajedno najmanje tri godine. Od 2009. dozvoljeno im je posvajati djecu iz drugih zemalja. Lezbijke imaju pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, kao i na roditeljska prava nad svojom djecom.

Nizozemsku su slijedile Švedska i Velika Britanija, koje su istospolne brakove i usvajanje djece omogućile 2002. godine. Svojim istospolnim parovima Belgija to dozvoljava od 2006., a Danska od 2010. Godinu dana kasnije Slovenci su dozvolili usvajanje, ali samo ako je riječ o tome da jedan partner usvoji djecu drugog partnera.

U Francuskoj je takav zakon stupio na snagu 2013., u Irskoj i Luksemburgu legalno je usvajanje djece za istospolne parove od 2015., a u Austriji i Portugalu od 2016. Italija također dozvoljava usvajanje od 2016., ali uz sudsku potvrdu. Njemačka vlada, na čelu s demokršćanima Angele Merkel, donijela je zakon o legalizaciji istospolnih brakova i usvajanju djece 2017. godine, kao i Finska i Malta. Estonija dozvoljava posvajanje djece partnera od 2016., Grčka također.

Konzervativna struja

U isto vrijeme iza nekadašnje željezne zavjese održavali su se referendumi za zabranu istospolnih brakova i unošenje toga u državne ustave. Poljska, Slovačka, Bugarska, Mađarska, Latvija i Litva definiraju ustavom brak kao zajednicu muškarca i žene, usvajanje djece istospolnim partnerima nije dozvoljeno u Češkoj i na Cipru..

U prosjeku, 76 posto građana EU vjeruje da bi homoseksualci i lezbijke trebali imati ista prava kao ostali građani, prema ispitivanju Eurobarometra iz 2019. To je porast od osam postotnih poena u odnosu na 2015. No kvaka je u tome da prosjek prikriva veliki jaz unutar Europe: u Švedskoj to misli 98 posto građana, a u Rumunjskoj 38.

Hrvatska je tu bliža svojim siromašnijim susjedima, s tek 44 posto građana koji smatraju da homoseksualci trebaju uživati ista prava kao heteroseksualni građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:23