SIGURNOSNI PROBLEM

Dron proletio kroz zračni prostor dvije članice NATO saveza i nitko ne reagira?! Evo što kažu stručnjaci

Letio je brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 m i niti jedan sustav nadzora zračnog prostora nije ga uočio

Pripadnik MORH-a vrši mjerenje radijacije na mjestu pada letjelice

 Goran Mehkek/Cropix

Pad drona na Zagreb razotkrio je ogroman sigurnosni problem NATO-saveza. Prema dosad prikupljenim podacima dron TU 141 proletio je kroz zračni prostor dvije članice NATO saveza, a da nije uočen, niti su alarmirani sigurnosni sustavi.

Letio je brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 m i niti jedan sustav nadzora zračnog prostora nije ga uočio.

U ovom slučaju je bila riječ o nenaoružanim dronu, no upitno je bi likroz sustav kontrole zračnog prostora NATO saveza neopaženo prošao i neki projektil ili raketa. U trenutku kada su NATO članice u visokom stupnju pripravnosti zbog rata u Ukrajini, posve je nevjerojatno da se dogodi ovakav propust.

Hrvatska na svom teritoriju ima nekoliko radara FPS 117. Jedan od njih je na Sljemenu, a drugi na Papuku. No naši nam sugovornici, upućeni u ovu tematiku, tvrde kako ovi radari nisu u mogućnosti locirati ovakvu letjelicu. Podsjećaju kako su dronovi u prostore Saudijske Arabije i drugih zemalja ulazili bez ikakva nadzora.

Otkrivaju kako u ovom trenutku zapravo i nema prevelike mogućnosti radarskog lociranja ovakvih letjelica zbog njihova malog odraza te niskog leta. Navode da u ovom slučaju najvjerojatnije došlo do otkaza sustava uređaja za situacijsku svjesnost letjelice te se ona izgubila i letjela dok je imala goriva.

Kako je nešto ranije potvrdio i premijer Andrej Plenković, dron je u naš zračni prostor ušao iz Mađarske, a prema pojašnjenjima mađarskog premijera Viktora Orbana, u Mađarsku je stigla iz pravca Rumunjske. Hrvatska strana kontaktirala je ukrajinsku da vide imaju li oni podatke kako je letjelica došla čak do Zagreba.

- Istražuje se je li riječ o pogrešci ili izgubljenoj kontroli. Letjelica je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i potom se srušila u Zagrebu. Dobro je da nema ozlijeđenih, da je pala na dio koji nije stambeni. Sve službe provode izvide i svi će maksimalno učiniti napore da se što prije utvrde razlozi dolaska, a onda i rušenja letjelice – poručio je premijer iz Pariza gdje se održava neformalni summit Europskog vijeća o Ukrajini.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da letjelicu uočila Hrvatska kontrola zračne plovidbe i da je 3.5 minute bio vidljiv na radaru, kako dolazi iz smjera sjeveroistoka. Rekao je i da ta kontrola prati civilno zrakoplovstvo pa je uputio na vojsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:34