SURADNICI OPTUŽUJU KOSOR

Dramatična sjednica Predsjedništva: Je li moguće da za nas nisu glasale ni obitelji članova HDZ-a!?

Dio vrha HDZ-a misli da se izborni sabor treba održati čim prije. Kandidati su Karamarko, Jandroković, Božinović i Milinović
Zagreb, 051211.Trg zrtava fasizma.Sjediste HDZ-a.Nakon neuspjeha na jucerasnjim izborima u sjedistu HDZ-a jutros je odrzano Predsjednistvo stranke.Na slici: Vladimir Seks daje izjave novinarima nakon sjednice.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / CROPIX

Članove HDZ-ova vodstva iznenadio je ranojutarnji poziv iz tajništva stranke na izvanredno sazvanu sjednicu Predsjedništva. Što je bio razlog tako hitnoj mobilizaciji? Jadranka Kosor iz zgrade je izjurila ljutita i vrlo neraspoložena. Probijala se kroz kordon novinara. Nije htjela reći ni riječi.

Veliki specijal Jutarnjeg IZBORNI STOŽER 2011 >> sve o izborima pratite OVDJE

Raspravljali su o izbornom rezultatu, a dio članova Predsjedništva prozvao je osobno Jadranku Kosor zbog lošeg izbornog rezultata. Iako imaju 47 mandata, dio HDZ-a smatra da je ona “zaslužna” za povijesno loš rezultat HDZ-a!

HDZ je 2000., kad je na izbore izašlo 77 posto birača, osvojio 784.192 glasova, a prošle nedjelje, kada je na izbore izašlo 66 posto birača, dobio je tek 563.034 glasova!

Znači, HDZ je na ovim izborima prikupio 221.158 glasova manje nego 2000., kada je imao najslabiji rezultat!

- Ispada da smo, osim naših 220.000 članova, uspjeli na svoju stranu pridobiti samo još 340.000 birača! Je li moguće da niti svi članovi obitelji naših ljudi nisu glasovali za HDZ? - komentira izvor iz Predsjedništva stranke.

Najveći podbačaj HDZ je doživio upravo u Kosoričinoj, V. izbornoj jedinici. Sa 42,75 posto 2007. i 41,17 posto prije osam godina, HDZ je u toj jedinici pao na nešto manje od 33 posto. Ni Vesna Bosanac na listi nije im pomogla. U Vukovaru za Kukuriku koalicijom HDZ zaostaje više od pet posto.

- Da su neki drugi imali podršku predsjednice stranke, kao što je to bio slučaj u V. izbornoj jedinici, HDZ bi imao pristojan rezultat, a da je Petar Čobanković vodio tu jedinicu, kukurikavci bi se nagutali prašine! - rekao je jedan od izvora iz HDZ-a.

Zbog napetosti koja raste u stranačkim redovima i mogućnosti da dođe do raskola, dio članova vrha HDZ-a smatra da bi čim prije trebalo održati izborni sabor. Dio ih misli da će Jadranka Kosor iskoristiti potpisivanje Ugovora o pristupanju EU 9. prosinca za početak unutarstranačke kampanje.

- Ne želimo gubiti previše vremena na bavljenje samima sobom, jer ne želimo poklanjati vrijeme novoj Vladi - izjavio je Jutarnjem sugovornik iz vrha stranke. U vrhu HDZ-a uvjereni su da će najveći konkurent Jadranki Kosor biti Darko Milinović, koji je ostvario i najbolji izborni rezultat. On ne krije liderske ambicije, a prema nekim izvorima, podupiru ga Božidar Kalmeta i Vladimir Šeks. No, izvori bliski predsjednici Kosor tvrde da Šeks i Kalmeta čvrsto podupiru njezinu kandidaturu, kao i stara garda HDZ-ovih desničara, među kojima je i kontroverzni šef HVIDRA-e Josip Đakić.

Stranački desničari pod velikim su utjecajem kooptiranih tuđmanovaca, od kojih su neki ušli u parlament ( Miro Tuđman), a neki u novoformirani savjet HDZ-a. Ivan Aralica, bivši Tuđmanov savjetnik, na prvom je sastanku savjeta izjavio:

- HDZ je imao Tuđmana, pa onda ništa, sve do Jadranke Kosor.

Kosor trenutačno uživa i potporu drugog izbornog pobjednika Petra Čobankovića, koji ne iskazuje liderske pretenzije.

Naši sugovornici ističu da će važnu ulogu u izboru vodstva odigrati tajming stranačkoga sabora, ali i uskočke istrage i izvidi.

- Idući predsjednik stranke mora biti čist da bi se mogao konfrontirati s Kukuriku vladom. Novo vodstvo stranke ne smije biti ucijenjeno i mora se jasno distancirati od Ive Sanadera. Tek onda će dobiti potporu članstva za otvorenu političku borbu sa SDP-om - tvrdi naš izvor iz vrha HDZ-a.

To otvara mogućnost kandidaturama Tomislava Karamarka i Gordana Jandrokovića, koji su se među prvima u vodstvu deklarativno razišli sa Sanaderom, kao i bivšim eurodiplomatima Davoru Božinoviću i Andreju Plenkoviću, koji nisu sudjelovali u Sanaderovoj Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 02:55