kako to nadoknaditi?

Dramatičan nedostatak nastavnika u gimnaziji: ‘Kemiju ove godine još nismo imali, a otišla je i fizičarka...‘

Manjak nastavnika je dramatičan, u SŠ dr. Antuna Barca u Crikvenici stotinjak gimnazijalaca profesore mijenja kao na traci

Ilustracija, ulazak u školu

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Stotinjak gimnazijalaca Srednje škole dr. Antuna Barca u Crikvenici od početka školske godine nema nastavu kemije, a posljednja dva tjedna ni nastavu fizike. Problem je, kako smo doznali od učenika, što škola nije uspjela pronaći profesore ni zamjene za te predmete. Školi smo pitanja poslali još u ponedjeljak, ali odgovor nismo dobili.

Kako to nadoknaditi

- Kemiju nismo uopće imali ove godine, a profesorica fizike je prije dva tjedna prešla u riječku školu kako ne bi morala putovati i od tada nemamo ni nastavu fizike. Ne znam kad ćemo to nadoknaditi, nadam se da ne subotama - rekao nam je jedan gimnazijalac.

Maturant crikveničke škole ispričao nam je kako je njegov razred od prvog do trećeg srednje promijenio čak četiri profesora kemije. Nakon prvog razreda, kako kaže, profesorica koja je predavala kemiju, otišla je u mirovinu. U drugom razredu predavala je nova profesorica, koju je te godine zamijenio profesor Ivan Turinski.

- U trećem razredu prvo nam je polugodište predavao profesor koji je, kako smo mi čuli, pao stručni ispit, pa nam više nije mogao držati nastavu. Do kraja godine mijenjala ga je četvrta profesorica, a u četvrtom razredu još nismo dobili profesora - objašnjava jedna od maturantica.

O profesoru kojeg maturanti spominju već smo pisali 2018. godine, kad je u riječkoj Gimnaziji Andrije Mohorovičića predavao biologiju i podučavao učenika da je evolucija laž, da globalno zatopljenje ne postoji i druge antiznanstvene teorije. Unatoč kratkoj karijeri u toj školi, crikvenička škola zaposlila ga je kao profesora kemije sve dok nije, kako kažu učenici, pao stručni ispit.

- Nisu ovo novosti u našoj školi. Od prvog razreda promijenili smo dvije profesorice biologije, dva profesora matematike, dvije profesorice njemačkog, dvije profesorice latinskog, dvije profesorice likovnog, njemačkog i povijesti. Ne znam jesam li nekoga zaboravila s obzirom na to da smo mi generacija koju je zahvatio štrajk u prvom razredu, pandemija koronavirusa i online nastava u drugom i dijelu trećeg razreda - dodala je druga maturantica.

Škola bez odgovora

Zbog izmjena profesora, učenici su se suočili s brojnim promjenama rasporeda koje su jedva uspjeli pratiti. Smatraju da je normalna pojava da profesori odlaze u mirovinu i ostaju u drugom stanju, ali da to ne bi trebalo obustaviti nastavu iz tih predmeta.

- Ako škola nije u stanju napraviti minimum minimuma, a to je imati profesore, onda neka zatvore školu, pa će učenici putovati i pohađati riječke škole - rekao je Jutarnjem otac maturantice.

Nakon slanja upita školu smo više puta pokušali kontaktirati telefonom, a javili su nam se samo iz zbornice i poručili da ravnateljica nije tamo te da to što se ona ne javlja nije njihov problem. Nakon toga naša sugovornica spustila je slušalicu.

"Ovo je užas, kako će položiti maturu?"

Zabrinuti maturanti rekli su nam kako ne znaju hoće li netko iz razreda polagati maturu iz kemije, a još ih više zanima kako će je položiti. Dodali su kako će većina njih upisivati društvene fakultete, a oni koji imaju ambicije prema prirodoslovlju već su krenuli na privatne poduke koje im plaćaju roditelji.

- Meni kao roditelju apsurdno je da dijete svakodnevno šaljem u školu, a onda još svaki tjedan plaćam instrukcije jer želi dobar rezultat na maturi i odlične ocjene u školi. Još je gore što smo se svi već toliko navikli na taj princip rada naše škole - kaže jedan roditelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:55