SPORAN PRAVILNIK

DRAMA ZBOG NAKIĆEVA DEKRETA Od ulaganja u specijalizante više će koristi od nas imati Irci?!

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu dr. Dražen Jurković očekuje da će Nakić povući sporni Pravilnik, a osuđuje prijetnje Liječničke komore kao ‘nedopustivi čin prema ravnateljima i kao ucjenu’
 HANZA MEDIA

“Najhitnije tražim od ministra Darija Nakića povlačenje novog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine sve dok se ne pronađe najbolje moguće rješenje, uključujući i ono za liječnike, jer će primjena tog pravilnika imati nesagledive negativne posljedice na zdravstveni sustav.

Prijetnje Hrvatske liječničke komore ravnateljima zdravstvenih ustanova, inače liječnicima, disciplinskim postupkom smatram nedopustivim činom prema ravnateljima i ucjenom liječničkom profesijom, ukoliko brane interese svoje ustanove”.

Ta jučerašnja vrlo oštra izjava dr. Dražena Jurkovića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), potaknuta je dopisom koji je Hrvatska liječnička komora odaslala ravnateljima bolnica u kojem im se “prijeti” pokretanjem disciplinskog postupka (moguće je i oduzimanje licence) ako specijalizantima ne promijene ugovore, odnosno ne izostave njihovu obvezu vraćanja troškova za bruto plaće koje im svakog mjeseca isplaćuju te male bolnice premda u njima ne rade, i to retroaktivno!

Valja podsjetiti da je prije nešto manje od mjeseca dana stupila na snagu izmjena spomenutog pravilnika po kojem specijalisti koji se ne žele vratiti u bolnice koje su ih poslale na specijalizaciju ne moraju vraćati cjelokupni trošak, već samo cijenu same specijalizacije uključujući i mentorstvo, što iznosi oko šezdesetak tisuća kuna, a ukupni trošak plaće za jednog liječnika tijekom sepcijalizacije iznosio je oko 800.000 kuna. Ministarstvo zdravlja naputkom je obvezalo bolnice da “preprave” specijalizantske ugovore do 15. kolovoza, a Liječnička komora poslala im je i prilično prijeteći “poticaj” iz kojeg je jasno da bi ravnatelji liječnici mogli pred komorski sud, pa čak i izgubiti licencu (!?) što bi, kažu u UPUZ-u, bila katastrofa. “Najoštrije ćemo se tome suprotstaviti svim raspoloživim pravnim sredstvima ako se ostvare te prijetnje, u što osobno ipak ne vjerujem, jer se nadam da će u konačnici prevladati razum, profesionalnost i kolegijalnost te da neće doći do realizacije ovakvih postupaka”, kaže Jurković.

Male bolnice

Ravnatelji malih bolnica pak zgroženi su dopisom Komore i kažu da im više ne pada na pamet da raspisuju natječaje za specijalizacije jer si iz ionako malih proračuna ne mogu dopustiti luksuz da plaćaju troškove od kojih će koristi imati samo velike bolnice. Jedan od šefova u šibenskoj bolnici kaže kako je siguran da će mu zbog ove promjene pravilnika odmah otići dva mlada perspektivna specijalista, a bolnica će biti nemoćna u nakani da ih zadrži. Za razliku od “malih” ravnatelja oni “veliki” mogu biti malo mirniji jer voda ipak ide na njihov mlin.

“Oko 300 specijalizantskih aneksa ugovora bit će spremno do polovice mjeseca i bit će potpisani”, kaže dr. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice. Uvjeren je da bolnica neće imati nikakvih problema, odnosno da će njegovi specijalisti ostati u bolnici.

I u KBC-u Zagreb priprema se promjena ugovora za one koji to budu zatražili, potvrdio nam je ravnatelj prof. dr. Ante Ćorušić. S obzirom na to da je riječ o najvećoj hrvatskoj bolnici u kojoj kronično nedostaje kadrova, vjerojatno će se kadrovska “ponuda” nakon promjene Pravilnika ipak povećati. “Mislim da će problema imati domovi zdravlja i male županijske bolnice koje su i dosad od nas tražile pomoć u kadrovima”, kaže prof. dr. Ćorušić. No toj bolnici prijeti druga vrsta opasnosti, a to je odlazak gotovih specijalista u inozemstvo. Njih 16 zatražilo je promjenu ugovora, nakon čega će vjerojatno preko granice.

Inozemstvo

Novi pravilnik otvara među ostalim i pitanje odlaska liječnika u inozemstvo. Primjerice, kad se specijalist ne želi vratiti u bolnicu koja mu je plaćala specijalizaciju već ode u neku drugu, ipak je ostao raditi u sustavu pa sredstva nisu “bačena”, ali problem nastaje kad ode u inozemstvo.

U tom slučaju sve uloženo u njega dobit će britanski, irski ili neki drugi građani EU, a ne hrvatski koji su tu specijalizaciju zapravo financirali ne bi li dobili kvalitetnog liječnika.

Zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac pak drži da je Pravilnik dobar i da zapravo pravila igre ostaju ista osim što liječnici “ne moraju vratiti svoje plaće jer su ih odradili”. Dodaje da dvije ustanove, odnosno ona za koju je liječnik specijalizirao i ona u koju odlazi trebaju riješiti međusobne odnose tako da se to ne lomi na leđima liječnika. Također smatra da je vraćanje troškova specijalizacije bez isplaćenih plaća ‘pravedna naknada’”.

No bivši ministar zdravlja Siniša Varga drži da je vrijeme za potpunu promjenu sustava liječničkih specijalizacija u Hrvatskoj. “Specijalizacije bi se morale raspisivati iz jednog mjesta i tako i plaćati, a nakon završene edukacije raspoređivali bi se na rad ovisno o uspjehu. Nije dobro da male bolnice plaćaju edukaciju liječnika za velike, što će se s ovim potezom ministra sigurno dogoditi”, kaže Varga. Dodaje da je kaos s pravilnikom o specijalizacijama samo nastavak loše politike ministra Nakića. “Nadamo se da ćemo preuzeti vlast i učiniti ono što je nužno da sustav funkcionira te da građani Hrvatske dobiju kvalitetniji i učinkovitiji zdravstveni sustav”, zaključuje Varga.

U svakom slučaju reakcije na novi pravilnik o specijalizacijama govore da je odluka donesena “impulzivno”, odnosno da je očito o tome trebalo razgovarati i šire i duže te sagledati sve posljedice koje će iznjedriti “na terenu”. Nedvojbeno je na žalost da će Pravilnik produbiti neujednačenost zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, a neke bi se bolnice uskoro mogle “reorganizirati” bez službene odluke, i to tako da naprosto zatvore svoja vrata jer neće imati liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 23:20