SVEČANOST U SPLITU

Dragan Primorac postao počasni pročelnik forenzičkog odjela splitskog Sveučilišta

Tijekom događaja predstavljen je i novi preddiplomski studij Forenzika koji će se izvoditi na Odjelu za forenzične znanosti
Prof.dr. Dragan Primorac, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu i prof.dr. Damir Piplica, pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti
 Privatni album

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. Dragan Ljutić, tijekom svečanosti održanoj u vijećnici Senata Sveučilišta u Splitu „Don Frane Bulić“, a zbog golemih doprinosa u razvoju forenzičkih znanosti zajedno s prof.dr. Damirom Piplicom, pročelnikom Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti dodijelili su prof.dr.sc. Draganu Primorcu, posebno zvanje „Počasni pročelnik“ Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu.

Događaju koji se organizirao sukladno najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, uz rektora i pročelnika su nazočili: dr.sc. Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Blaženko Boban, Župan Splitsko-dalmatinske županije, Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, komodor Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, prof.dr. Ante Tonkić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof.dr. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.

Tijekom događaja predstavljen je i novi preddiplomski studij Forenzika u trajanju od tri godine, a koji će se izvoditi na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti. U okviru preddiplomskog studija Forenzika razlikuje se pet studijskih modula: modul Istraživanje mjesta događaja, modul Forenzična kemija i molekularna biologija, modul Forenzika i nacionalne sigurnosti, modul Financijsko-računovodstvena forenzika te modul Menadžment u vatrogastvu i istrage požara. Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija Forenzika stječe se akademski naziv prvostupnik odnosno prvostupnica forenzike (univ. bacc. forens.) i 180 ECTS bodova. Ovaj studijski program jedinstven je u Jugoistočnoj Europi i čini temelj edukacije stručnjaka koji će baviti pitanjem nacionalne sigurnosti, te ostalim područjima forenzičkih znanosti važnim za borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma, bioterorizma itd.

Postojeći diplomski studij na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti na kojem se školuju magistri forenzički znanosti, čiji je su-osnivač prof.dr. Dragan Primorac, već danas ima veliku međunarodnu prepoznatljivost te surađuje s američkim sveučilištem Penn State. Nedavno su znanstvenici Sveučilišta u Splitu sa znanstvenicima američkog sveučilišta Penn State, nakon više od 100 godina utvrdili identitet službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić i njezine sestre Tereze. U stručnom timu za identifikaciju sudjelovali su prof. dr. sc. Dragan Primorac, prof. dr. sc. Alan Bosnar, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, dr.sc. Anja Petaros, dr. sc. Miran Čoklo, izv. prof. dr. sc. Ivana Kružić, izv. prof. dr. sc. Željana Bašić, te američke kolege dr. Charla Marshall, dr. Kimberly Sturk-Andreaggi, dr. Erin M. Gorden, dr. Jennifer Daniels-Higginbotham, dr. Sidney Gaston Sanchez i dr. Timothy P. McMahon.

image
Dr.sc. Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, komodor Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, prof.dr. Ante Tonkić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof.dr. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija zajedno s prof.dr. Draganom Primorcem, prof.dr. Draganom Ljutićem, rektorom Sveučilišta u Splitu, prof.dr. Damirom Piplicom, pročelnikom Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti
Privatni album

Prof.dr. Damir Piplica, pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti kazao je:

- Prof.dr.sc. Dragan Primorac jedan je od najuglednijih svjetskih forenzičara, utemeljitelj forenzičke genetike u Republici Hrvatske, višegodišnji predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti i predsjednik International Society for Applied Biological Sciences u čijem radu sudjeluje petero dobitnika Nobelove nagrade, i s posebnom radošću mu dodjeljujemo zvanje „Počasni pročelnik“.

Prof.dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu čestitao je Primorcu.

- Prof. Primorcu čestitam na priznanju kojeg je zaslužio svojim radom, a zbog golemog doprinosa razvoju Sveučilišta u Splitu, već ranije smo mu dodjelili najviše priznanje Sveučilišta u Splitu “Povelju Sveučilišta"

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita također se osvrnuo na događaj .

- Budućnost svakog društva ovisi o onom što je napravljeno, no još više o onome što će se napraviti. Postoje ljudi koji su stvaratelji, odnosno koji su čvsta “ sidra" svakog društva, a čiji rad je osnova za budućnost. Njih je vrlo malo, a jedan od njih je prof. Primorac - rekao je.

Primorac je uzvratio da je zahvalan prof. Ljutiću na organizaciji današnjeg događaja, kao i prof. Pilipci i svim djelatnicima Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti.

- Utjecaj hrvatske forenzike u svjetu je velik, a naš novi preddiplomski studij Forenzika otvara brojne mogućnosti te će, uvjeren sam Sveučilište u Splitu, ali cijelu Hrvatsku učiniti globalno još prepoznatljivijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:16