ODLAZAK IZ KOALICIJE

Doznajemo detalje Čačićeva oproštaja s vladajućima: Počastio ih kremšnitama i najavio plan za jesen

Idućeg će se tjedna koalicija prije ljetne stanke družiti na ručku u zagrebačkom restoranu Baltazar, na kojem će biti i Čačić

Radimir Čačić i Marko Milić

 Damjan Tadic/Cropix

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, uz samoborske kremšnite oprostio se danas s kolegama na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima nakon što im je i službeno najavio da od jeseni više neće biti dio vladajuće većine.

A idućeg će se tjedna koalicija prije ljetne stanke družiti na ručku u zagrebačkom restoranu Baltazar, na kojem će biti i Čačić.

Čačić je rekao da će u petak glasati za novog ministra financija u Saboru, te za sve što bude trebalo, potom od 15. srpnja slijedi ljetna stanka, a od rujna više neće biti dio vladajuće većine. Tada će, kaže nam Čačić, i njegovi državni tajnici dati ostavke. Reformisti imaju dva državna tajnika - Tomislava Paljka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Sandru Herman u Ministarstvu turizma.

No, Vlada je nedavno kao vršiteljicu dužnosti direktorice u Fondu za zaštitu okoliša imenovala dotadašnju zamjenicu direktora Alenku Košiša Čičin-Šain, a Robert Hirc, član je Uprave Narodnih novina. Oboje su Reformisti i pitanje je što će biti s njima nakon Čačićeva razlaza s HDZ-om, iako se direktori državnih firmi, barem prema propisima, biraju na natječajima. Sam Čačić je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda, a od jeseni očito to više neće biti.

- Kadrovi koji su politički postavljeni bit će razriješeni, a hoće li ostati neki stručnjaci u državnim tvrtkama, to nije na nama – kaže Čačić.

Pojašnjava kako je nerealiziranje projekta brze pruge prema sjeveru glavni razlog za izlazak, ali ostavio je mogućnost suradnje i iz opozicije. HDZ mu je obećao da nema nikakve blokade projekta, bude li tako, pojašnjava Čačić, onda će moći s njima razgovarati i nakon nekih budućih izbora, a ako ne, onda nema ni razgovora. Iako, naglašava, uvijek je primarno razgovarati s lijevim blokom.

- Ja sam uvijek imao korektne odnose sa svim premijerima i predsjednicima države. Mi ne mislimo da je politika disciplina u kojoj bi privatno trebalo stavljati ispred javnog ili u kojoj prevladavaju demagogija, prljavština i udarci ispod pojasa. Ova pruga je najvidljiviji razlog koji nas je u sinergiji s nesposobnošću i prljavštinom lokalnog HDZ doveo do toga da sada izlazimo – kaže Čačić.

Dodaje kako je politika proces i kako s ljudima koji se ne drže riječi nema smisla razgovarati ni danas ni sutra.

- Mi uvijek nakon izbora dajemo prednost lijevom centru, ali nismo stranka koja ne želi razgovarati s HDZ-om – kaže Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:45