VODIČ ZA NASTAVU

Dopušteno druženje učenika iz različitih razreda, tjelesni će imati u dvorani

Ni učenicima, ni školskom osoblju neće se mjeriti temperatura na ulazu u školu, nego će je oni trebati izmjeriti kod kuće
Prvaši ulaze u školu s maskama na licu
 Ivo Ravlic/Cropix

Danas počinje još jedna školska godina u izvanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, ali ovaj će put epidemiološke mjere za 313 tisuća učenika osnovnih i 143.200 učenika srednjih škola biti znatno blaže. Tako će svi učenici krenuti na nastavu uživo, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je odluka o uvođenju blažih mjera najviše u interesu učenika.

Da je održavanje škole uživo jako važno, pokazalo je i veliko istraživanje Instituta za društvena istraživanja koje je nedavno predstavio voditelj istraživanja i ravnatelj Instituta Boris Jokić. Riječ je o znanstveno-istraživačkom projektu Jokića i Zrinke Ristić Dedić o učincima pandemije bolesti covid-19 na sustav odgoja i obrazovanja u RH. Istraživanje je, među ostalim, pokazalo da učenicima smeta nošenje maski te da je održavanje online nastave negativno utjecalo na bavljenje tjelesnim aktivnostima u osnovnim školama, a posebno na mentalno zdravlje srednjoškolaca, da je učenicima pala koncentracija i motivacija…

Prije početka nove školske godine nadležno ministarstvo objavilo je i upute i preporuke u kojima navode kako unatoč epidemiji nema zapreka da se rad u školama i vrtićima ne izvodi neposredno, kao i detalje o uvođenju blažih mjera koje će od danas biti na snazi u školama.

Hoće li učenici morati nositi maske?

- Maske neće morati nositi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, dok će učenici viših razreda morati nositi maske ako ne postoji potreban razmak od metar i pol između učenika u učionicama te srednjoškolci ako u učionicama nije osiguran razmak od dva metra. Ako epidemiološka situacija bude povoljna, lokalni stožeri moći će donijeti odluku da se ukine obaveza nošenja maske za pojedinu školu ili područje. Ministar Fuchs je za Dnevnik N1 prije dva dana kazao i da cijepljeni profesori na predavanjima ne trebaju nositi maske, dok necijepljeni trebaju.

Hoće li učenicima na ulazu u školu mjeriti temperaturu?

- Učenicima, ali ni školskom osoblju neće se mjeriti temperatura na ulazu u školu, nego će je oni mjeriti kod kuće. Ako netko ima povišenu temperaturu, treba ostati kod kuće dok se ne oporavi.

Hoće li biti dopušteno druženje učenika iz različitih razreda?

- Bit će dopušteno druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, posebno kod izvođenja izborne nastave. U dječjim vrtićima također će biti dopušteno druženje, posebno kad se izvode kraći programi s djecom predškolske dobi.

Hoće li se učenici moći seliti iz razreda u razred?

- Učenici neće trebati biti u jednoj učionici i bit će dopušteno seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces, što znači da će moći odlaziti u vježbaonice, informatičke učionice, kabinete…

Hoće li učenici imati nastavu tjelesnog odgoja u školskoj dvorani?

- Prema blažim mjerama koje su uvedene, učenici će moći imati nastavu tjelesnog odgoja u školskim dvoranama.

Hoće li biti dopušteni treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama?

- U dvoranama će biti dopušteni i treninzi školskih sportskih klubova u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, ali i treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama za manje uzraste.

Hoće li roditelji na roditeljske sastanke smjeti dolaziti samo s covid-potvrdom?

- Roditelji će na informacije i roditeljske sastanke moći dolaziti uživo i neće trebati imati covid-potvrde. To je odluka koja je promijenjena s obzirom na to da je ministar Radovan Fuchs najprije najavio kako će roditelji za dolazak na roditeljski sastanak morati imati covid-potvrdu, no oko toga je brzo promijenjeno mišljenje kad je u javnosti uslijedio niz negativnih reakcija na takvu odluku.

Hoće li itko u školskom sustavu morati imati covid-potvrde?

- Vlada je odustala od covid-potvrda za nastavnike. Ministar Fuchs je u intervjuu za Jutarnji list kazao da se o covid-potvrdama dugo razgovaralo i raspravljalo, da je bilo argumenata za i protiv, ali da su na kraju donijeli zaključak da ipak ne idu s tom mjerom u škole. Kazao je i da ga raduje što postotak cijepljenih prosvjetnih djelatnika raste te da je, primjerice, sada u gimnazijama cijepljeno 60 posto djelatnika. Izjavio je i da očekuje povećanje intenziteta cijepljenja prosvjetnih djelatnika u prvim tjednima školske godine.

Kako će se odvijati učenička praksa?

- Učenička praksa kod poslodavca održavat će se bez ograničenja po onim mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a i studentska praksa će biti delimitirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:42