VRTLARI IZ FOTELJE

Domaća vrtlarska aplikacija hit među Zagrepčanima: Već je 700 ljudi preko nje unajmilo svoj vrt

Vlasnicima je prepušteno na izbor hoće li po svoje ekopovrće doći u personalizirani vrt ili će dostavu paketa čekati doma
Vjekoslav Budanec
 Grgo Petrov

Gruntek, prva hrvatska aplikacija koja svakom zainteresiranom građaninu daje mogućnost zakupa vrta na kojem može ekološki uzgojiti svoje povrće, jučer je u samo nekoliko sati od raspoloživih 1000 virtualnih vrtova zaprimila pretplate za njih 700 uz popust od 200 kuna za svaki vrt.

Za jednu novu aplikaciju kakva u poljoprivredi nije zabilježena od velikog zanimanja građana za urbane vrtove u gradu, ovo je veliki uspjeh jer je to i korak dalje od te inicijative.

Naime, po cijeni od 199 kuna mjesečno za 40 kvadrata vrta uz očekivani urod od oko 140 kilograma organskog povrća, svaki vlasnik vrta na osam gredica može odabrati sađenje osam od ukupno 15 povrtnih kultura.

Berba i izlet

U sljedećih osam mjeseci svi vlasnici svojih vrtova virtualno mogu iz svog doma na imanju kod Čazme saditi luk, mladi luk, batat, mrkvu i peršin, salatu, kupus, kelj, blitvu, ciklu, mahune, rajčice, krastavce, papriku, tikvice, patlidžane, grašak i drugo sezonsko povrće koje mogu odabrati na aplikaciji gruntek.

Osmislio ju je direktor Grunteka Tino Prosenik, koji je vlasnik Yachtmaster Grupe, ima dugogodišnje iskustvo u razvoju digitalnih platformi i organiziranju međunarodnih sajmova za čarter-industriju.

Kada je epidemija opustošila taj biznis kao diplomirani agronom dosjetio se ove ideje i aplikacije u čijoj realizaciji mu je pomogao Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednica udruga hrvatskih povrćara, koji s lokalnim timom poljoprivrednika zvanim "Gruntovčani" upravlja ekološkim uzgojem kojim klikom miša dirigiraju sami pretplatnici gruntova i gredica.

Njima je uz stručni nadzor, savjete i preporuke prepušteno na izbor hoće li pratiti razvoj svog povrtnjaka na terenu, ili će po svoje povrće kada dozre doći u personalizirani vrt nedaleko Čazme. Taj dan mogu provesti u berbi i izletu u posebno uređenoj zoni za piknik i roštiljanje ili tek jednostavno naručiti dostavu.

U skladu s prirodom

Iako je bilo neizvjesnosti oko uspjeha same platforme, dobro odrađenim upoznavanjem zainteresiranih vrtlara već jučer dvadesetak članova užeg tima odahnulo je zbog iznimnog odaziva.

- Za Gruntek se u pretprodajnom periodu predbilježilo preko 700 budućih vlasnika vrtova. S obzirom na velik interes Zagrepčana, vjerujem da će do petka 20. studenoga svaki vrt na Grunteku pronaći svog vlasnika ili vlasnicu - rekao nam je direktor Tino Prosenik.

Nema sumnje da bi na proljeće Gruntek mogao doći do najma svojih punih dosadašnjih kapaciteta od oko 2500 vrtova na raspoloživih 22 hektara zemlje.

- Veseli me što ću sa svojim timom gruntovčana voditi brigu da svaki vrt na Grunteku izgleda kao kad su naše bake sadile i uzgajale povrće u skladu s prirodom - izjavio je za medije Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednica udruga hrvatskih povrćara.

Cijena povrća bit će oko 12 kn po kilogramu

Primjer odabira povrća i procijenjenog troška: Pero na svom vrtu ima osam gredica. Svaka je velika pet kvadrata. Pero je zasadio batat na jednu gredicu, kupus i kelj na drugu, mrkvu i peršin na treću te patlidžan, grašak, salatu mix (tri vrste), rajčicu i mladi luk na preostale gredice. Ako će Pero dolaziti po svoje povrće na Gruntek, pretplatom na godinu dana svog vrta zapravo plaća oko 22 kune po kilogramu povrća.

Za tu će cijenu očekivati godišnji urod od oko 100 kg ekološki uzgojenog povrća. Berba će se protezati u rasponu od travnja do kraja listopada. Cijena povrća na Grunteku bit će oko 12 kuna po kilogramu. Gledajući po kulturama, ušteda je očigledna. Kilogram rajčice, na primjer, u eko dućanima košta 20, a oni će je proizvoditi za 12 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:37