‘KAD VEĆ RH NIJE...‘

Documenta pozdravila najavu srpskog tužiteljstva o podizanju optužnice protiv hrvatskih pilota

Još 2012. upozoravali su da nije istražen zločin koji je počinjen 7. kolovoza 1995. u selu Bravsko u susjednoj BiH

Vesna Teršelič iz Documente

 Bruno Konjevic/CROPIX

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pozdravio je najavu srpskog tužiteljstva o podizanju optužnice protiv hrvatskih vojnih pilota te je pozvalo nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak.

Pošto je izostalo pravovremeno postupanje pravosuđa Republike Hrvatske, pozdravljamo najavu podizanja optužnica iz Srbije jer smatramo da se svaki ratni zločin mora procesuirati, priopćila je u četvrtak Documenta.

Dodali su kako se u slučaju potvrđivanja optužnice zalažu za suđenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj, a ne protive se univerzalnoj nadležnosti sudova, ni u Srbiji ni u bilo kojoj drugoj zemlji jer je, kako smatraju, njezina svrha onemogućavanje nekažnjivosti i obvezivanje zemalja na postupanje prema počiniteljima svih kaznenih djela protiv međunarodno zaštićenih vrijednosti.

Documenta napominje da je još 2012. upozoravala da nije istražen zločin koji je počinjen 7. kolovoza 1995. godine oko 10 sati u selu Bravsko u susjednoj Bosni i Hercegovini, kad je živote izgubilo devet osoba, od toga četvero djece dok je veći broj osoba ranjen.

Vezano za najavu hrvatskih vlasti da će odbiti razmatranje osnovanosti optužnice kad i ako ona postane pravomoćna, Documenta navodi da se time negira jurisdikcija srpskih vlasti za moguće procesuiranje zločina, ili se kao u slučaju hrvatskih generala negira da se dogodio bilo kakav zločin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:26