IZVANSUDSKI ANGAŽMAN

Dobronić organizira okrugli stol na kojem će se raspravljati o honorarnim poslovima sudaca

Predsjednik Vrhovnog suda pribavio je komparativni pregled načina na koji su druge države regulirale izvansudske aktivnosti sudaca

Radovan Dobronić

 Damjan Tadic/CROPIX

Idući tjedan, 4. srpnja, na Vrhovnom sudu održat će se okrugli stol na kojem će suci i drugi pravni stručnjaci raspravljati o tome treba li i na koji način regulirati i ograničiti izvansudske honorarne aktivnosti sudaca.

Skup je inicirao predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je pribavio komparativni pregled načina na koji su druge europske države regulirale izvansudske aktivnosti sudaca.

Na okruglom stolu će, kako doznajemo, biti predstavljeni i rezultati ankete koju je prošle zime inicirao Radovan Dobronić, a čija je svrha pružiti jasniju sliku o tome koliko sudaca županijskih i visokih sudova, uz svoj sudački posao, obavlja i honorarne poslove za koje primaju naknade.

U anketi je, podsjetimo, od sudaca traženo da odgovore i na pitanja imaju li članove uže obitelji zaposlene po sudovima, podižu li tužbe protiv medijskih nakladnika i novinara, traže li suglasnost predsjednika svojih sudova za javne istupe. Riječ je, naime, o onim oblicima ponašanja sudaca, koji uz njihov sudački posao, također utječu na javnu percepciju o njima.

Na okruglom stolu će, kako također doznajemo, uz suce pojedinih sudova sudjelovati i predstavnici Udruge Hrvatskih sudaca na čijem je čelu predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda, Damir Kontrec - jedan od onih koji Dobronićevu anketu i propitivanje honorarnih sudačkih aktivnosti nisu dočekali s oduševljenjem.

Jedan od govornika bit će i prethodni predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, koji će na skupu govoriti u ime Međunarodne udruge sudaca čiji je potpredsjednik.

Svoje viđenje izvansudskog angažmana sudaca na skupu će uz ostale iznijeti i sveučilišni profesori prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta okupljeni u udruzi "Centar za demokraciju i pravo Mika Tripalo" - Alan Uzelac i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:58