PORAZ OBNOVE

‘Dobio sam rješenje za zamjensku kuću. Godinu i pol dana čekam, a nitko me iz državnog ureda ne zove‘

Na zadnji natječaj stigla je jedna ponuda, na 2,040.310 kn, a vrijednost nabave bila je 680.590 kn pa je postupak poništen

Država je prije više od 18 mjeseci u Zagrebu srušila obiteljsku kuću Damira Metelka (posve lijevo) koja je 2020. stradala u potresu (dolje); kontejner na parceli gdje je bila kuća (lijevo)

 Ranko Šuvar/CROPIX

Na zadnji natječaj stigla je jedna ponuda, na 2,040.310 kn, a procijenjena vrijednost nabave bila je 680.590 kn pa je postupak ponovno poništen

Država je prije više od 18 mjeseci srušila moju obiteljsku kuću koja je 2020. stradala u potresu i do danas nije uspjela pokrenuti izgradnju nove, a da me u tih godinu dana nitko iz Ministarstva graditeljstva nije nikad nazvao i rekao mi barem tri riječi - govori Damir Metelko, 62-godišnji Zagrepčanin čija je obiteljska kuća na adresi Koritača 21 trebala biti prva zamjenska obiteljska kuća izgrađena u organizaciji države nakon razornog potresa u Zagrebu 2020.

image

Kontejner na parceli gdje je bila kuća

Ranko Šuvar/Cropix
image

Kuća prije rušenja

Ranko Šuvar/Cropix

I upravo je nedugo prije nego što je Metelkova kuća srušena funkciju ministra graditeljstva, nakon Darka Horvata koji je završio pod istragom, preuzeo Ivan Paladina. Trebao je biti mlado osvježenje, iz svijeta poduzetništva i graditeljstva, te ubrzati cijeli postupak obnove.

No, novi ministar otkako je došao na funkciju u ožujku 2022., pa sve do danas (gotovo godinu dana kasnije) nije uspio naći ni jednu građevinsku tvrtku koja bi pristala po cijeni koju nudi država izgraditi prvu zamjensku obiteljsku kuću u Zagrebu što je stradala u potresu prije gotovo tri godine.

Proučili smo sva tri natječaja Fonda za obnovu za ‘Izvođenje radova gradnje zamjenske obiteljske kuće‘ koji su bili raspisani u veljači ove godine, te u travnju i kolovozu, a poslali smo i upit Fondu za obnovu na tu temu.

Gubi nadu

Procijenjena vrijednost prve nabave za izgradnju te zamjenske obiteljske kuće od 55 četvornih metara, a sukladno odredbama tada važećeg Programa mjera, iznosila je tek 373.370,58 kuna bez PDV-a.

U tom postupku donesena je, odgovaraju iz Fonda za obnovu, Odluka o poništenju postupka, jer je na natječaj došla samo jedna ponuda, i to tvrtke Titan Constructa d.o.o. iz Zagreba s ponudom od 1,420.498,00 kuna bez PDV-a, odnosno 2856 eura po četvornom metru bez PDV-a. Ta tvrtka je u međuvremenu ušla u postupak predstečajne nagodbe.

Na drugi natječaj, raspisan u svibnju ove godine, nije se, pak, nitko javio, te je opet donesena Odluka o poništenju postupka.

I konačno, na treći natječaj stigla je također samo jedna ponuda, i to tvrtke Temporium gradnja d.o.o. koja je iznosila 2,040.310,00 kuna bez PDV-a odnosno 4102 eura po četvornom metru bez PDV-a, a procijenjena vrijednost nabave iznosila je 680.590,47 kuna bez PDV-a.

image

dfhhdf fgjgf

Stoga je opet, 26. listopada 2022., donesena Odluka o poništenju postupka. U obrazloženju stoji da je "ponuditelj dostavio ponudu koja nije u skladu s odredbama Poziva za dostavu ponuda budući je cijena zaprimljene ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave te prelazi osigurana sredstva".

Metelko s početka priče, pomalo, kaže, gubi nadu. Nije tip osobe koja će nazivati svaki dan ili obilaziti Fond ili Ministarstvo, a i zašto bi to radio kad je država na sebe preuzela odgovornost da će mu izgraditi zamjensku kuću. Pošalje jednom mjesečno, kaže, e-mail u Fond i od jedne djelatnice u nekom roku dobije informativni odgovor.

Ne dolaze izvješća

- Moja majka, koja ima 82 godine i živjela je u toj kući, sad stalno govori da neće doživjeti izgradnju nove, a pomalo se pitam hoću li i ja - komentira Metelko koji kaže da mu već tri mjeseca ne dolaze ni izvješća koordinatora projekta. Posljednja informacija koju je dobio jest da je raspisan novi, ali ovaj put objedinjena nabava za više lokacija.

- Nije mi jasno, članica smo EU, i u Hrvatskoj ne možemo naći tvrtke koje bi gradile, a zašto onda država ne raspiše međunarodni natječaj? - pita se Metelko.

Na stranicama Fonda za obnovu vidljiv je i rezultat jednog novijeg objedinjenog natječaja za izvođenje radova konstrukcijske obnove za devet obiteljskih kuća i jedne višestambene, vrijednost posla iznosila je 5,2 milijuna kuna bez PDV-a, a pristigla je jedna ponuda na iznos od 10,8 milijuna kuna bez PDV-a. I taj natječaj je poništen.

Naše su ponude takve zbog cijena materijala

S obzirom na to da cijene iz natječaja u natječaj samo rastu, nazvali smo tvrtku Temporium gradnja d.o.o. kako bismo ih pitali zašto je njihova ponuda tako visoka te zbog čega su se uopće javili na natječaj kad su znali koja je njegova vrijednost. Direktor tvrtke Matej Bungić rekao nam je da su poslali ponudu jer su sastavili troškovnik te da su ga i poslali kad su uložili trud, da ‘ne propadne‘.

- Naše ponude ovise o procjenama cijene materijala čija vrijednost stalno raste pa pokušavamo to uračunati u našu ponudu, posebno u ovakvim projektima koji se sigurno neće realizirati u kratkom roku od potpisivanja posla - objašnjava direktor Bungić.

Robert Hruškar, suvlasnik tvrtke Temporium gradnja, dodaje da se javljaju na mnoge natječaje jer trebaju posao, ali procjena njihovih radova danas, kaže, ovisi o cijelom nizu faktora na koje nemaju utjecaja.

- Bilo je natječaja koje smo dobili i kad smo završili radove, cijena materijala se promijenila dva do tri puta. Cijene materijala divljaju, a ni radna snaga nam više nije lako dostupna i to će u budućnosti biti još veći problem. Za godinu, dvije morat ćemo sve više uvoziti radnu snagu - zaključio je Hruškar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:18