DOBRE VIJESTI

Do sredine siječnja stiže odobrenje i za oxfordsko te Modernino cjepivo

Iz farmaceutske tvrtke AstraZeneca poručili su da bi njihovo oxfordsko cjepivo trebalo biti učinkovito i u suzbijanju novog soja
 Neja Markičević/Cropix

U nedjelju, na prvi dan cijepljenja u državama EU, u Hrvatskoj su se cijepila 443 zdravstvena djelatnika i 1711 štićenika domova za starije, a samo dvoje zdravstvenih djelatnika imalo je blage nuspojave u vidu osipa.

Cijepljenje se nastavlja među najugroženijim skupinama dok se ne potroši prvih 9750 doza cjepiva kompanija Pfizer i BioNTech, koje su stigle na Štefanje, a za nekoliko dana u Hrvatsku će stići još 7500 doza tog cjepiva. U tjednu nakon Nove godine očekuje se još 17.000 doza, a do kraja ožujka u našu bi zemlju trebalo stići 270.000 od ukupno milijun doza naručenih od kompanija Pfizer i BioNTech.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za kraj 2021. godine kako bi se osigurao kontinuitet opskrbe cjepivom ako bude potrebno sezonsko cijepljenje svake godine.

Čeka se EMA

Osim Pfizerova, idućih tjedana na tržištu se očekuje još nekoliko cjepiva. Prije deset dana u SAD-u je odobreno i cjepivo kompanije Moderna koje se također zasniva na glasničkoj RNK, a u EU bi moglo biti odobreno 6. siječnja 2021. godine. Prve doze Modernina cjepiva u Hrvatskoj se očekuju sredinom siječnja. EU je naručila 80 milijuna doza tog cjepiva, od čega je Hrvatska iskazala interes za milijun doza.

Prema pisanju britanskih medija, Velika Britanija bi ovaj tjedan mogla odobriti oxfordsko cjepivo, koje su zajednički razvili Sveučilište Oxford i farmaceutski div AstraZeneca. Iz AstraZenece su poručili da bi to cjepivo trebalo biti učinkoviti i u suzbijanju izrazito zaraznog novog soja virusa. Očekuje se da će i Europska agencija za lijekove (EMA) tijekom siječnja odobriti i oxfordsko cjepivo.

Najteži oblici bolesti

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot, kako donosi Times, ustvrdio je da će novi podaci pokazati da je to cjepivo jednako učinkovito kao i Pfizerovo, da štiti 95 posto primatelja te da je "100 posto učinkovito" u sprječavanju razvoja teških oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Za razliku od vakcina zasnovanih na glasničkoj RNK, oxfordsko cjepivo može se čuvati na temperaturama između dva i osam Celzijevih stupnjeva.

I ono se daje u režimu od dvije doze. Hrvatska je od kompanije AstraZeneca zatražila 3,6 milijuna doza cjepiva, ali nam je raspodjelom ukupne ponuđene količine cjepiva na razini EU dodijeljeno 2,7 milijuna. Tijekom 2021. u našu bi zemlju trebalo stići i cjepivo kompanije Johnson&Johnson koja za Hrvatsku predviđa nabavu 900.000 doza cjepiva koje se daje u jednoj dozi. Prema sporazumu s proizvođačem CureVac, HZJZ je preporučio nabavu 300.000 doza, koje mogu biti isporučene tek krajem 2021.

Baka Branka osjeća se odlično i nema nuspojava

Branka Aničić (81), štićenica Doma za starije i nemoćne Trešnjevka, koja je prva u Hrvatskoj u nedjelju primila cjepivo protiv koronavirusa, osjeća se odlično i nema nikakvih nuspojava. Tu informaciju potvrdila nam je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

- Dosad je cijepljeno više od šezdeset naših korisnika, svi oni su dobro i nismo dosad imali prijavljenu nijednu nuspojavu. Cijepljenja su se jučer provodila i u ostalim gradskim domovima te u pet privatnih domova u Zagrebu - rekla je Galić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:55