ŽRTVA PRIJEVARE

Djevojka (19) iz Poreča našla posao putem interneta pa ostala bez više tisuća eura

Poslodavac je od nje tražio uplatu novca radi troškova i poreza kako bi se mogla pripremiti sva potrebna dokumentacija za posao

Ilustracija

 Redsnapper/Alamy/Alamy/Profimedia/

Porečka policija zaprimila je prijavu 19-godišnjakinje koje je postala žrtva prijevare dok je tražila posao putem interneta. Djevojka je putem internetske stranice koja nudi oglase za zapošljavanje stupila u kontakt s navodnim poslodavcem te s njim dogovorila posao pretipkavanja tekstova. Dobila je poveznicu za daljnju komunikaciju putem mobilne aplikacije i nastavila komunicirati s poslodavcem koji je od nje tražio uplatu novca radi troškova i poreza kako bi se mogla pripremiti sva potrebna dokumentacija za posao.

Oštećena je u nekoliko transakcija putem aplikacije za plaćanje uplatila više tisuća eura. Kad je nepoznata osoba od nje zatražila dodatnu uplatu, shvatila je da je prevarena i događaj prijavila policiji.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom traganja za poslovima u inozemstvu jer se iza oglasa o naizgled laganom poslu i dobroj zaradi često kriju različite vrste prijevara ili drugih oblika kaznenih djela, poput trgovine ljudima.

Ono što može pobuditi sumnju kod građana koji traže posao su nejasne i nepotpune informacije o poslu, niskokvalificirani dobro plaćeni poslovi, neodgovarajuća stručna sprema ili ako se navodi da nije potrebno poznavanje jezika zemlje u kojoj će se raditi. U takvim sumnjivim oglasima često piše ‘‘hitno tražim‘‘, ‘‘zarada odlična‘‘ i slično.

Povodom ovog, najnovijeg slučaja izdali su nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati kako biste se zaštitili od prevaranata. Obavite dostupne provjere o poslodavcu, koristite otvorene izvore pri prikupljanju podataka, kao i hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu, ostvarite kontakt s poslodavcima, raspitajte se o njihovim referencama, obavite razgovor s poslodavcem po pitanju uvjeta zapošljavanja, zarade i plaćanja doprinosa, zatražite primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju te ne dopustite da vam druge osobe rješavaju administrativna pitanja po pitanju zapošljavanja.

U slučaju da postanete žrtva prijevare ili posumnjate da se iza naizgled primamljivog oglasa krije prijevara, prijavite to policiji na broj 192.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:20