MORSKI GRABEŽLJIVAC

Dječaka na plaži u Rogoznici ugrizao bradati vatreni crv: ‘Odmah je osjetio jako žarenje, počeli su iskakati plikovi‘

Ovaj predator sve se više širi Jadranom, pa smo saznali koji su simptomi i što učiniti ako vas ugrize

Bradati vatreni crv

 Ivana Nobilo/cropix

Desetogodišnjeg dječaka na plaži u Rogoznici ugrizao je vatreni crv te je završio na hitnoj. U trenutku ugriza, mališan se s drugom djecom igrao u plićaku.

- Šimun je bilo u plićaku s hrpom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla na hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. Na Hitnoj su bili jako susretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opeklina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje - kazala je djetetova majka za 24 sata.

image

Bradati vatreni crv

Ivana Nobilo/cropix

Bradati vatreni crv proždrljivi je grabežljivac koji prehranu nadopunjuje biljnim materijalom i strvinama. Ova se vrsta brojčano povećava duž naše obale. Globalno zatopljenje pomaže širenju u Sredozemnom moru, odnosno Jadranu. Nije čest plijen, ima malo neprijatelja, piše Slobodna Dalmacija.

Čak ga ni ribari ne koriste za ješku. Potencijalno je opasan za ljude jer na sebi imaju sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen.

image

Bradati vatreni crv

Božidar Vukičević/cropix

Vatreni crv može biti dugačak do 35 cm, ali najčešće su veliki 5-10 cm. U slučaju bliskog susreta čovjeka s vatrenom crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve. Ubod može dovesti do mučnine i vrtoglavice tako da, ukoliko kod svog djeteta vidite slične simptome, odmah ga odvedite na hitnu, preporuka je liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:30