ISPUNITE ANKETU

Divjak i Stipić ‘skočili‘ na Fuchsa zbog gledanja utakmica u školama: ‘Čitam i ne vjerujem‘

Napominje da to ministar ne može samo tako odlučiti, osobito bez suglasnosti roditelja i plana nadoknade sati nastave

Stipić, Fuchs i Divjak

 Cropix

Slobodno vrijeme za gledanje utakmice na Svjetskom nogometnom prvenstvu moći će, čini se po izjavi ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, imat će i učenici. Fuchs je, naime, izjavio za RTL kako će se u školama moći gledati utakmice, ako je većina za to. Napomenuo je da će se propušteno gradivo zbog gledanja utakmice morati nadoknaditi, a na njegovu je izjavu jutros ‘skočila‘ bivša ministrica Blaženka Divjak. Svoj je komentar na Facebooku počela riječima – Čitam i ne vjerujem.

„Čitam i ne vjerujem da je ministar rekao da će djeca u školama gledati nogometne utakmice Svjetskog prvenstva u Katru. Nadam se da je izjava izvađena iz konteksta.

Na stranu činjenica da to ministar ne može samo tako odlučiti, osobito bez suglasnosti roditelja i plana nadoknade sati nastave.

Naime, nije jasno koji odgojni i obrazovni ishodi se ostvaruju gledanjem utakmica, a niti je li uopće ijedna škola dostavila takav nerazumni zahtjev nadležnom ministarstvu.

Ovo Svjetsko prvenstvo prate brojne kontroverze od samog dobivanja domaćinstva pa do surovog odnosa prema radnicima koji su radili na izgradnji stadiona. Poginule su i povrijeđene na tisuće potplaćenih stranih radnika te bismo trebali razmisliti o bojkotu Svjetskog prvenstva u Kataru i njegovih sponzora, a ne o preporuci gledanja. O tome bismo trebali govoriti učenicima jer je to moralna i etička dilema, koja može naći svoje mjesto u kurikulumu npr. Međupredmetne teme Građanskog odgoja i obrazovanja“, poručila je Blaženka Divjak.

U raspravu o tome trebaju li školarci u srijedu od 11 sati izbivati s nastave zbog gledanja utakmice Hrvatske i Maroka uključio se na sebi svojstven način predsjednik Školskog sindikata ‘Preporod‘ Željko Stipić.

image

Željko Stipić, predsjednik sindikata ‘Preporod‘

Jakov Prkic/Cropix

Izjavu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa kako škole mogu omogućiti učenicima gledanje utakmice uz uvjet nadoknade propuštene nastave, Stipić je komentirao riječima:

„Zašto je odluka da se učenicima umjesto nastave omogući gledanje nogometne utakmice očekivana i za svaku pohvalu? Zato što su rezultati naših učenika ionako najbolji kada nemaju nastavu i zato što se time šalje jasna poruka da naši učenici slijede primjer onih najboljih – saborskih zastupnika. No, kako nema tako dobrog rješenja koje se ne bi moglo makar i malčice poboljšati, evo i nekoliko konstruktivnih prijedloga:

Punoljetnim učenicima trebalo bi svakako za vrijeme trajanja utakmice omogućiti konzumaciju piva jer kakav je to navijač ‘Vatrenih‘ bez boce u ruci?

A da bi odluka u potpunosti opravdala i odgojni učinak, učenicima bi trebalo omogućiti neku vrstu školskih kladionica te ih tako na vrijeme regrutirati i za sudjelovanje u drugoj aktivnosti zbog koje se igra nogomet. Kao nekome tko 30 godina niti kao nastavnik, niti kao razrednik, nije imao sluha za bijeg s nastave zbog gledanja kojekakvih utakmica, ne preostaje mi drugo nego ispričati se stotinama svojih bivših učenika kojima je jedini grijeh bio taj što su imali profesora kojega je vrijeme očito pregazilo“, poručio je Stipić, uz dodatak:

- Oni koji su donijeli ovakvu odluku, uz nju bi trebali poslati poruku da se sati provedeni u nogometu neće nadoknađivati, a u slučaju da to ipak nekome padne na pamet (nadoknada) – morat će nastavnicima isplatiti prekovremeni rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:03