STOP NECIJEPLJENIMA

Direktor LNG Hrvatska: ‘Pazite, odluka je na razini norveške kompanije, to se odnosi na cijeli svijet‘

Krhen nam, pak, demantira da je zaraženi član posade dobio otkaz te navodi na LNGH nikome nije dao otkaz zbog zaraze.
Brod LNG Croatia
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Nakon što je objavljeno da posada broda LNG Croatia od 1. siječnja mora biti cijepljena, inače im slijedi otkaz, tportal je objavio dio maila kojeg je direktor LNG Hrvatska Hrvoje Krhen slao svojim podređenima, a u kojem necijepljeni dio posade proglašava neodgovornima i nebitnima.

Tu se navodi da se radi o 33 posto posade, a spominje se i zaraženi član za kojeg se traži da mu se „otkaže daljnja suradnja sa LNGH te onemogući ulazak u područje terminala“.

Krhen nam, pak, demantira da je zaraženi član posade dobio otkaz te navodi na LNGH nikome nije dao otkaz zbog zaraze.

To je izvučeno iz konteksta. Ta osoba vraća se normalno na posao idući tjedan – rekao nam je u telefonskom razgovoru.

Međutim, što se tiče propisa da posada mora biti cijepljena, tu je situacija nešto složenija. Naime, kako ističe Krhen, posada LNG Croatia nisu zaposlenici LNGH Hrvatska, već je outsorsana, odnosno rade za norvešku kompaniju Golar, preko koje su ukrcani.

Odluku da posada od 1. siječnja mora biti cijepljena donio je Golar na razini kompanije, za cijeli svijet, pa se tako odnosi i na posadu koja je na brodu u Omišlju, na plutajućem terminalu.

Mi smo samo prenijeli ono što je odlučio Golar, da posada od 1. siječnja mora imati covid passove, inače brodar ne garantira ukrcaj na brod – veli Krhen.

Prema njegovim riječima, podatak da 33 posto posade nije cijepljeno je s početka listopada, kada je bio zaražen jedan član posade. Slučajeva zaraze na FSRU brodu bilo je do sada nekoliko, a kako kažu u LNGH, osobe koje su bile zaražene zbrinute su na adekvatan način i to im ne može biti razlog za prekid radnog odnosa.

Inače, na brodu LNG Croatia trenutno boravi 30-ak članova posade, i još je 30-ak ljudi doma, te se periodički izmjenjuju. Režim je jednako kao i na brodovima u plovidbi, dakle posada je na brodu 24 sata. Budući da je brod specifična, zatvorena sredina, i već je na globalnom nivou bilo dosta slučajeva izbijanja zaraze, već je nekoliko brodara uvelo obaveznu potvrdu o cijepljenju kao preduvjet ukrcaja, a sada im se pridružio i norveški Golar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:09