TEŠKA SITUACIJA

Direktor cetinskog Vodovoda i odvodnje: ‘Poskupljenje struje za nas je neodrživo‘; Bulj: ‘Ovo je nedopustivo‘

Da je ovakvo povećanje nedopustivo drži i gradonačelnik grada Sinja Miro Bulj koji je najavio da će se boriti svom snagom da zaštiti narod

Sinj

 Ivan Batinic/Alamy/Alamy/Profimedia/Ivan Batinic/Alamy/Alamy/Profimedia

Direktor cetinskog Vodovoda i odvodnje Josip Mioč izjavio je u utorak da bi poskupljenje električne energije za tu tvrtku bilo neodrživo, jer bi sukladno tom poskupljenju cijena kubika vode za građane trebala s četiri porasti na sedam kuna, a za poduzetnike s dosadašnjih šest na deset kuna.

Mioč je to izjavio osvrćući se na ponudu HEP-a kojom se njihova usluga povećava za više od 400 posto. Naime, na javnu nabavu za jednogodišnju opskrbu električnom energijom kao jedini se ponuditelj javila Hrvatska elektroprivreda (HEP) s ponudom od 10,4 milijuna kuna. Prošlogodišnja je nabava kod HEP-a za tvrtku kojoj su osnivači gradovi Sinj i Trilj te općine Otok, Hrvace i Dicmo iznosila 2,4 milijuna kuna.

"S obzirom na to da nemamo osigurana sredstva za potpisivanje tog ugovora trenutno koristimo osigurane cijene tarifnih stavki HEP-a koje isto tako rastu. Trenutna situacija vezana za električnu energiju je neodrživa te se nadamo kako će se što prije naći rješenje za našu i tvrtke slične nama koje se bave socijalnom kategorijom, odnosno vodnim uslugama", rekao je za Hinu direktor cetinskog Vodovoda i odvodnje Josip Mioč.

Da je ovakvo povećanje nedopustivo drži i gradonačelnik grada Sinja Miro Bulj koji je najavio da će se boriti svom snagom da zaštiti narod "od bespotrebnog harača koji ga gura ispod ruba siromaštva".

"Zar nije suludo da HEP diže cijene struje sinjskom "Vodovodu" za 500 posto i ukida građanima pravo na dostupnu pitku vodu kada i ptice na grani znaju da samo sliv rijeke Cetine daje 40 posto hidroenergije Republike Hrvatske, a tri puta više električne energije od nuklearne elektrane Krško?", pita se Bulj govoreći kako odluku o poskupljenju struje i vode Vlada prebacuje na lokalne samouprave.

Tako, ocijenio je sinjski gradonačelnik, "pilatovski pere ruke od odgovornosti za sve veći kaos u državi koji su sami prouzročili".

U priopćenju je podsjetio kako je u tri navrata tražio sastanak s bivšim ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem kao i s novim ministrom Davorom Filipovićem te predstavnicima HEP-a, ali bez odgovora.

"U Saboru sam predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću predložio raspisivanje javne nabave kako bi se dobila jedinstvena cijena HEP-ovih usluga za sve vodovode kao i Vodovod i odvodnju Cetinske krajine, ali ni to nije urodilo plodom", napisao je Bulj u današnjem priopćnju pozivajući nabrojene da i ove godine sjednu u svečanu ložu na sinjskoj Alki te "da umjesto brze ceste i svjetla na kraju tunela gledaju u oči narodu kojemu su upalili mrak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:03