FINANCIRANJE STRANAKA

DIP se očitovao o ‘žicanju‘ novca Sandre Benčić i Marina Miletića. Kažu da je sve u redu

Za izbore zastupnika u Sabor poseban račun može se otvoriti od 5. siječnja 2024.

Marin Miletić i Sandra Benčić

 Cropix/

Državno izborno povjerenstvo (DIP) održalo je sjednicu na kojoj je zauzet stav o prikupljanju sredstava za predizbornu kampanju na koje su birače pozvali Sandra Benčić iz Možemo! i Marin Miletić iz Mosta. U oba slučaja utvrđeno je da se radi o prikupljanju sredstava za redovno funkcioniranje političkih stranaka, a ne za financiranje kampanje ovih dvoje zastupnika.

Možemo! je objavio poziv za donacije u kojem se od birača i simpatizera stranke traži da financijskom donacijom podrže kandidaturu Sandre Benčić za premijerku, a Marin Miletić snimio je spot u kojem poziva građane da mu pomognu u dobivanju novog saborskog mandata za koji će se natjecati u osmoj izbornoj jedinici.

"DIP je zatražio očitovanja od Marina Miletića i Sandre Benčić vezano uz prikupljanje navedenih donacija. U svojem očitovanju, i Marin Miletić i politička stranka Možemo! ističu da se sve donacije na koje se odnosi njihov javni poziv uplaćuju isključivo na središnji račun političke stranke Most, odnosno političke stranke Možemo! te da predstavljaju sredstva za financiranje redovitih političkih aktivnosti navedenih političkih stranaka", navodi se u priopćenju DIP-a i ističe kako se posebni račun za financiranje predizborne kampanje ne može otvoriti prije 5. siječnja 2024. godine.

"U okviru sadašnjih odredaba Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma DIP naglašava da u ovom trenutku političke stranke ne mogu otvoriti poseban račun za financiranje troškova izborne promidžbe s obzirom na to da je propisano da se navedeni poseban račun otvara najranije šest mjeseci prije roka predviđenog za održavanje izbora, a ako održavanje izbora nije zakonom propisano na točno određeni dan, računa se kao rok datum na koji su izbori održani u tekućem mandatu", kaže DIP i objašnjava kako proizlazi "da se za izbore zastupnika u Hrvatski sabor, prema Zakonu o financiranju, poseban račun može otvoriti od 5. siječnja 2024.".

"Pozivamo sve političke stranke i buduće osobe ovlaštene za zastupanje neovisnih lista, koje namjeravaju sudjelovati u budućoj izbornoj utakmici, a kako bi se osigurala što veća transparentnost financiranja izborne promidžbe da, ako birače pozivaju na prikupljanje donacija za konkretne izbore, navedena sredstva prikupljaju na posebnom računu od dana zakonske mogućnosti za otvaranje posebnog računa", apelira DIP.

Naglašavaju, međutim, kako pozivaju "sve potencijalne izborne sudionike na predstojećim izborima zastupnika u Hrvatski sabor da se u svojim javnim objavama suzdrže od stvaranja dojma da je izborna promidžba već počela i prije nego što znamo datum navedenih izbora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:56