LINIJA MANJEG OTPORA

Dio SDP-ovaca se želi ograditi od Milanovića, ali Grbin ne da: ‘Navodi dva razloga zašto se ne možemo distancirati‘

Šef SDP-a ima dva argumenta za podršku predsjedniku - njegovu popularnost kod birača te stav da bi u javnom sukobu s njim loše prošli

Peđa Grbin i Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Dva su argumenta kojima predsjednik SDP-a Peđa Grbin pravda podršku predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću i stavlja ih pred stranačke kolege koji smatraju da bi se SDP, s obzirom na sve Milanovićeve kontroverze, trebao od njega distancirati.

To su velika popularnost koju Milanović uživa kod SDP-ovih birača te izbjegavanje javnog konflikta s predsjednikom jer bi u njemu SDP (ili Grbin osobno) izvukao deblji kraj. Ova dva argumenta isticala su se i kao razlog zbog kojega je Grbin javno izjavio da Milanović, unatoč stavovima prema ratu u Ukrajini i približavanju Viktoru Orbánu, te svim ostalim "izletima" može računati na podršku SDP-a na idućim izborima za predsjednika Republike.

SDP-ovci su ovaj vikend proveli u Zadru, gdje su imali stranačku klauzuru kao dio aktivnosti u sklopu priprema za izbore. Svi su, pak, mediji bili preplavljeni Milanovićevim izjavama iz Budimpešte, gdje je boravio dva dana i susreo se s mađarskom predsjednicom Katalin Novák te premijerom Viktorom Orbánom.

Kritike iz Budimpešte

Budući da su Milanovićeve izjave obilovale kritikama na račun EU, kritikom odnosa Bruxellesa prema Orbánu i njegovu Fideszu, te negativnim stavom prema sankcijama Rusiji, SDP-ovci su očekivali da će ih novinari pitati što misle o nastupima svojeg bivšeg stranačkog šefa.

Prema insajderskim informacijama, dio SDP-ovaca je vrlo otvoreno rekao da ne mogu podržati ovakve Milanovićeve istupe i najavio da će se javno od njega ograditi budu li ih novinari tražili izjavu. Na to je, prema našim izvorima, Grbin objasnio da su prisutna dva razloga zbog kojih se SDP ne može distancirati od predsjednika Republike te je rekao da će on to komunicirati prema medijima.

Vrlo visoki pozitivan rejting koji Milanović uživa među biračima SDP-a (u listopadu prošle godine bio je pozitivan za 89 posto birača SDP-a dok je Grbin takvu podršku dobio tek od 69 posto njih) već se dugo ističe kao argument zbog kojega se stranka treba držati Milanovića unatoč svim njegovim izjavama i političkom zaokretu kojim je napustio prostor ljevice.

Drugi je razlog, premda se taj izraz izbjegava upotrebljavati, zapravo strah od Milanovića. Tumači se, kako se to moglo čuti od sudionika skupa u Zadru, ali i prije toga od mnogih SDP-ovaca, da je prevladalo mišljenje kako je bolje biti uz Milanovića nego se javno od njega ograđivati i kritizirati njegove izjave jer bi se time s njim otvorio front.

Neugodan sugovornik

Naime, SDP-ova vrhuška smatra da pred biračima ne bi profitirali kada bi se ograđivali od Milanovića, a još manje od otvorenog sukoba s njim.

Pritom se još navodi da je njihov bivši šef vrlo neugodan sugovornik, a kao ključno da dobiva puno više medijskog prostora nego što ga dobije SDP, pa bi već i time u eventualnom sukobu sa SDP-om bio u prednosti i iz svakog mogućeg konflikta lako izlazio kao pobjednik.

To bi, kažu, imalo negativne posljedice na percepciju SDP-a u javnosti te na rejting stranke koji ionako nije na zavidnoj razini jer ne može prebaciti preko 17 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:54