EVO I ZIME!

Dio Hrvatske u ‘crvenom‘: Dalmacija zametena, snijeg pada i u Splitu, kaos u prometu!

Svima koji će se odvažiti izaći na snijeg, savjetuje se topla i vjetronepropusna odjeća jer će jak vjetar kvariti zimsku idilu

Snijeg u Dalmaciji

 Facebook, Hak Kamere/

Iako su se u Dalmaciji do nekidan još ‘kuhali‘ na južini i čudili visokim temperaturama za ovo doba godine, zima je ipak odlučila pokazati zube, piše Slobodna Dalmacija.

Najavljeni snijeg je stigao. Zabijelila se i Dalmatinska zagora, mnoga su mjesta osvanula ove subote u ‘bilom dresu‘; od Sinja, Zagvozda, Aržana, Blata na Cetini... A pahulje su, u kombinaciji sa sitnom kišom, zalepšrale i podno Kliške tvrđave, u Solinu. Nogometni klub Hajduk također je jutros objavio fotografiju Poljuda u kombinaciji sa snježnim pahuljama.

image

Gala kod Sinja

Fb/o Vrimenu I Vremenskoj Prognozi By Ivan Šolić-vakula/

Rijetko u Splitu imamo priliku gledati prizore snježnih oborina. Gradske četvrti oko 7.30 sati zasuo je snijeg. Uz jak vjetar pada zajedno s kišom i topi se u dodiru s tlom.

Trenutačna temperatura zraka je 3 Celzijeva stupnja, ali je zbog snažnog vjetra osjećaj kao da je - 4. Prema prognozi, snijeg bi, uz kišu i olujnu buru mogao padati cijelog dana. Sumaglica utječe na vidljivost u vožnji, zato prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, preko Facebook profila je najavio da su službe spremne za zimske uvjete.

Eto nam i sniga u Splitu Već sinoć su ceste podno Mosora posute solju, a jutros je odrađena i druga tura nakon čega je stigla i ralica. Zasad se u gradu ne hvata, a dođe li do ozbiljnijeg snijega službe će se pobrinuti da možete ići i Marmontovom ulicom - poručio je Ivošević, aludirajući na povijesno javljanje uživo Nevenke Bečić za dnevnik HRT-a.

Sestra Željka Keruma koja je sniježne veljače 2012. godine obnašala dužnost predsjednice splitskog Gradskog vijeća na komentar novinarke da je i Marmontova ulica zaleđena, kazala je:

- Pa zašto treba ići Marmontovom, ima i druga ulica. Nije samo Marmontova i Riva. Prema tome, preporuka je svih ljudi od struke bila da se ne izlazi vani ukoliko nije potrebno - između ostalog je rekla.

Meteorolozi za danas najavljuju oblačno i vjetrovito uz povremene oborine. U većini krajeva, kaže prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda, padat će i dalje snijeg, češći na istoku i u gorskim predjelima, a uz obalu i kiša, osobito na jugu gdje će biti i pljuskova s grmljavinom.

image

Snijeg u Katunima

Fb/o Vrimenu I Vremenskoj Prognozi By Ivan Šolić-vakula/

Na kopnu se očekuje vjetar, većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu i u gorju jak. Na većem dijelu Jadrana puhat će jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i orkanskim, samo na krajnjem jugu jako jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu uglavnom od -2 do 3, na Jadranu od 5 do 10 °C.

Za SItru i Kvarner ‘upaljen‘ je crveni meteoalarm, upravo zbog orkanske bure koja bi mogla puhati i do 200 km/h.

image

Blato na Cetini

Fb/o Vrimenu I Vremenskoj Prognozi By Ivan Šolić-vakula/

Svima koji će se odvažiti izaći na snijeg, savjetuje se topla i vjetronepropusna odjeća jer će jak vjetar kvariti zimsku idilu kojoj se sigurno najviše raduju najmlađi. Ako ipak morate na posao ili na put, vozite pažljivo i držite razmak.

image

Sitno Gornje

Fb/o Vrimenu I Vremenskoj Prognozi By Ivan Šolić-vakula/

Pratitelji popularne Facebook stranice ‘O vrimenu i vremenskoj prognozi by Ivan Šolić-Vakula‘ šalju fotografije i videa koji potvrđuju zimski ugođaj diljem Dalmatinske zagore, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog vremenskih nepogoda, veliki problemi su iu prometu. Dovoljno je pogledati kako izgleda autocesta A1 kod Blata na Cetini. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Autocesta A1 kod izlaza Blato na Cetini

Hak Kamere/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:01