SJEDNICA VLADE

‘Digli smo plafon za njih 830 tisuća‘: Plenković objavio koliko će točno novca dobiti umirovljenici

‘Isplata se očekuje čim Vlada donese odluku, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dobiva nalog, kao što smo to učinili i lani‘

Andrej Plenković na sjednici Vlade

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

NOVO 13:37 Počela je sjednica Vlade, a Andrej Plenković je na početku pozdravio novog ministra gospodarstva Damira Habijana. Također, premijer se prvo obrušio na Most, a potom se pohvalio nižim cijenama goriva kao i novim povlačenjem sredstava iz EU fondova .

Premijer se osvrnuo i na susret sa županima, s kojima su razgovarali o zakonu o pokretninama i nekretninama, industrijskoj tranziciji uz pomoć europskih sredstava te ustvrdio da gospodarstvo raste na svim razinama.

- Ovaj tjedan postavljen je i važan događaj vezan uz transeuropsku prometnu mrežu. Nakon niza godina pregovora, dogovorili smo da se Hrvatska nađe na čak četiri prometna koridora, od kojih nam je najvažniji koridor Baltičko more - Jadransko more - kazao je premijer.

- Izviještena je javnost o liberalizaciji mjera vezanih uz svinjsku kugu. Za ovu bolest nema lijeka, nema cjepiva, imali smo samo mjere. Prevladali smo i to slušajući struku, a ne lažne svinjogojce koji su radili prosvjede - istaknuo je premijer. - Niti jedna Vlada nije napravila za Slavoniju koliko mi, zapravo, niti jedna Vlada nije ovoliko napravila općenito za seljake - ustvrdio je Plenković i podsjetio da je Vlada isplatila svinjogojcima i financijsku pomoć: - Poljoprivrednicima smo isplatili 13,25 milijuna eura, a eutanazirano je oko 35.000 svinja - kazao je premijer.

- U Glini i Sisku je obnova uznapredovala. Veliki uspjeh za Glinu, prve višestambene zgrade nakon od 40 godina, 52 stana za 107 korisnika. U Glini je otvoren i dom za starije, povećan je kapacitet sa 75 na 115 korisnika. I otvorena su još 74 stambena objekta, uz dom za starije, onima koji još čekaju obnovu stanova i kuća - kazao je premijer.

Dodijeljeni su, neposredno pred sjednicu Vlade, i ugovori za obnovu kulturne baštine i javnih zgrada, za što je pohvalio ministricu Ninu Obuljen Koržinek i njen tim.

- Za kraj, nekoliko ekonomskih tema. Vlada je zahvaljujući proračunskim uštedama pripremila još jedan paket pomoći za umirovljenike. Digli smo plafon, pa će oni s mirovinom do 300 eura dobiti 160 eura pomoći. Oni s mirovinom od 300 do 435 eura dobit će 120 eura, onima kojima je mirovina od 435 do 570 eura dobit će 80 eura, onima kojima je od 570 do 700 eura dobit će 60 eura, a oni od 700 do 840 dobit će 50 eura.

To je ukupno 79 milijuna eura za 830.000 umirovljenika i to je poruka Vlade da mislimo na njih - zaključio je premijer Plenković


13:28 Očekuje se početak sjednice Vlade.


Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak još jedan paket pomoći umirovljenicima koji će dobiti svi s mirovinama do 840 eura, odnosno 160 eura oni s najnižim pa do 50 eura oni u razredu s mirovinama od 700 do 840 eura, a potporu će primiti oko 830.000 umirovljenika.

Isplata se očekuje čim Vlada donese odluku, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobiva nalog, kao što smo to učinili i lani, dodao je premijer u izjavi novinarima za posjeta Banovini, gdje je obišao novoizgrađene stanove za stradalnike potresa.

Pojasnio je da su proračunskim uštedama prikupili nešto više od 70 milijuna eura te da se krajem godine prati izvršenje Državnog proračuna i situaciju po pojedinim proračunskim korisnicima: "Prikupili smo dovoljno sredstava da se da još jedan takav paket. Mislim da je to jako dobro za naše umirovljenike", dodao je.

Upitan, uoči sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, hoće li ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman snositi političku odgovornost ako se pokaže da je trebao u imovinsku karticu upisati dividendu, Plenković je najavio da će Radman poštovati odluku Povjerenstva i postupiti po njoj i poručio da "ćemo se mi za to pobrinuti".

Na upit je li zadovoljan dinamikom puštanja hrvatskih državljana BBB-a iz zatvora u Grčkoj, Plenković je ponovio kronologiju zbivanja. Podsjetio je da je osudio huliganizam te dodao da su se angažirali prema grčkim vlastima oko njihovog povratka u Hrvatsku kao i u nekim drugim slučajevima i kad su se počeli vraćati nije postavljano to pitanje, nego kako je znao da će se to dogoditi baš tada.

Prema sinoćnjim informacijama je njih 96 od 102 pušteno. Plenković je najavio da će razgovarati s hrvatskim veleposlanikom Aleksandrom Sunkom jesu li svi pušteni, jer bi, prema informacijama koje imaju, mogli biti pušteni svi,.

"Onda znači da je operacija uspjela. Sigurno se to nije dogodilo bez angažmana hrvatske države", naglasio je. Radili smo, dodao je, što je trebalo, njihovi odvjetnici su radili što je trebalo, vratili su se gotovo svi u Zagreb ili će se vratiti danas ili sutra i time smo tu priču riješili.

"Sada se može postavljati pitanje je li to moglo biti brže, a ja mogu postaviti pitanje je li trebalo ići u Atenu, da krenemo od starta", rekao je Plenković novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:10