ŠTO NAS ČEKA?

DHZM izdao upozorenje za dio Hrvatske, temperature jako padaju: No, čini se da uskoro kreću i obilniji pljuskovi...

DHMZ je za dio Hrvatske izdao narančasto i crveno upozorenje

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano, a na Jadranu i područjima uz njega sa zapada postupni porast naoblake, javlja DHMZ. U unutrašnjosti će ujutro biti mjestimice magla. Vjetar na kopnu većinom slab, u gorju do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati jaka bura s olujnim udarima, a od sredine dana u postupnom slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti većinom od 10 do 15, na Jadranu između 17 i 22 °C.

image

Vremenska prognoza za ponedjeljak

Dhmz/

U utorak će biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Najviše sunčana vremena očekuje se na zapadu i sjeverozapadu zemlje dok će najoblačnije biti u Dalmaciji, uz mogućnost za malo kiše na krajnjem jugu. U kopnenim predjelima ujutro lokalno magla, a po kotlinama je moguć i slab mraz. Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu slaba i umjerena bura, a na južnom dijelu i jugo. Najniža jutarnja temperatura bit će od 1 do 6, na Jadranu uglavnom između 10 i 15, a najviša dnevna od 11 do 16 na kopnu te između 17 i 22 °C duž obale.

image

Vremenska prognoza za utorak

Dhmz/

DHMZ je zbog jake, a mjestimice i vrlo jake bure, za dio Hrvatske, odnosno za Kvarner, sjeverni, srednju i južnu Dalmaciju izdao narančasto upozorenje koje označava opasno vrijeme.

Za Velebitski kanal izdano je i crveno upozorenje koje označava izuzetno opasno vrijeme.

image

Upozorenje za ponedjeljak

Dhmz/

I meteorologinja N1 televizije Tea Blažević najavljuje vremensku prognozu za ovaj tjedan.

- Jučerašnjim prolaskom hladne fronte, osim kiše, palo je i malo snijega na vrhovima planina. Zabijelio se tako vrh Platka, a nakratko je snijeg padao i na Zavižanu. Jutros je većinom vedro, no ima u unutrašnjosti i umjerene naoblake i magle. Na mjestima u unutrašnjosti smanjena je vidljivost zbog magle, stoga vozače pozivaju na oprez iz Hrvatskog autokluba.

Također upozoravaju i na snažnu buru koja otežava promet:

- Zbog olujnog vjetra promet je dopušten samo za OSOBNA VOZILA:

- autocestom A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama Karin-Obrovac-Gračac);

- državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);

- na Paškom mostu (DC106).

- Zbog vjetra na mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku (DC8), autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene (DC8) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

- Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom) u oba smjera zbog olujnog vjetra.

U utorak sunčano i suho

Bura će slabjeti u nastavku ponedjeljka, i prevladavat će većinom suho.

Utorak donosi pretežno sunčane i suhe prilike. Jutro će biti hladno, osobito u unutrašnjosti.

U srijedu kasnije poslijepodne i navečer malo kiše i pljuskova može biti na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti.

Nestabilno će se nastaviti i u drugom dijelu tjedna, no postupno ipak toplije.

Nova kišna epizoda, moguće obilnija, slijedi u danima vikenda, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, javlja Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:14