NA DNU EUROPSKE UNIJE

Debakl: Jučer se u Hrvatskoj cijepilo samo 613 ljudi. Priprema se nova strategija cijepljenja!

Dovoljne količine cjepiva, mobilni timovi i savjetovališta nisu dali željene rezultate

Cijepljenje, Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/CROPIX

Spirala smrti od koronavirusa u Hrvatskoj se nastavlja i u veljači. Naime, svakodnevno pedesetak građana izgubi bitku s covidom-19, a brojke ne smanjuje niti činjenica da je omikron varijanta blaži oblik virusa. Do jučer su u Hrvatskoj tijekom ove pandemije umrle 14.244 osobe, a samo u prvih tjedan dana veljače 367 osoba. U siječnju je u istom razdoblju umrlo 267 osoba, što znači da je u prvih sedam dana ovog mjeseca umrlo čak 100 ljudi više nego u istom razdoblju prošli mjesec.

No to, čini se, nikoga ne uzbuđuje pa se umjesto o tome kako smanjiti smrtnost neprestano govori da "brojke stagniraju, pa brojke padaju, pa idemo ka izlazu iz petog vala"... Gotovo se više i ne spominje glavni razlog zbog kojeg su nam groblja puna umrlih od korone. To je loša procijepljenost, a dijelom i "labave" epidemiološke mjere i nedovoljno korištenje covid-potvrda koje su u drugim zemljama značajno povećale interes za cijepljenje.

Dok su zemlje EU imale ekstenzivno korištenje covid-potvrda, a cilj je bio ne samo zaštita od zaraze već i poticanje cijepljenja, u Hrvatskoj su one bile uglavnom "ukras" za mobitel i materijal za političko "podkusuravanje". Rezultat je da je ukupno cijepljeno samo 56,5 posto građana, i to samo prvom dozom, što je, kad je riječ o covidu-19, premalo da bi se smrtnost smanjila. S dvije doze cijepljeno je 54,3 posto, a boosterom 19,6 posto građana.

Samo tri punkta

Naime, premda cjepiva ne štite dovoljno od zaraze koronom, ona su uvelike zaštita od težih oblika bolesti i smrti. No, unatoč brojnim dokazima o učinkovitosti cjepiva interes za cijepljenje u Hrvatskoj pada iz mjeseca u mjesec. Jučer je prvom dozom cjepiva cijepljeno samo 613 osoba, a dan ranije, u nedjelju, njih - 11. Činjenica da je interes za cijepljenje sve manji razlog je što se ukidaju cijepni punktovi pa je tako u Zagrebu cijepljenje moguće samo na tri punkta jer, kažu u Nastavnom zavodu "Andrija Štampar", interes je mali, a održavanje desetak punktova previše košta da bi zjapili prazni.

Brže širenje zaraze

- Očito je da bismo morali nadograditi postojeću strategiju cijepljenja koja je bila dovoljna na početku kampanje, ali sada je potrebno doći do onih koji još uvijek odbijaju cijepljenje, a nisu antivakseri - kaže dr. Miroslav Hanževački, ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad. Dodaje da je nužan novi pristup cijepljenju kako bi se povećao broj zaštićenih, osobito među starijima.

Da je ključ za smanjenje smrtnosti cijepljenje, ma koliko se ta činjenica u Hrvatskoj ignorirala, govori i podatak da među hospitaliziranima od početka ove godine njih čak 85 posto ili nije bilo cijepljeno ili su cijepljeni samo jednom dozom, a iste brojke vrijede i za umrle, među kojima je najveći broj necijepljenih.

- Imamo dovoljno cjepiva, imamo i savjetovališta za one koji imaju dileme oko cijepljenja, ali i dalje je mali broj onih koji su se zadnjih mjeseci odlučili zaštititi. Imamo i mobilne timove, ali njihov je broj nedovoljan, a dodanih nemamo. Naime, jedan tim može dnevno cijepiti samo pet osoba - objašnjava ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nažalost, to očito nije dovoljno da se poveća procijepljenost, posebno u nekim županijama. Dok je u Zagrebu s dvije doze cijepljeno 64 posto građana, u Splitsko-dalmatinskoj županiji cijepljeno je samo malo više od 44 posto građana. To je i razlog što broj hospitaliziranih u KBC-u Split ne pada ispod 220. Manje od 50 posto cijepljenih ima i Zadarska, Zagrebačka, Šibensko-kninska i Bjelovarsko-bilogorska županija, što je za koronavirus, pokazalo se, ne samo nedostatno već omogućava da se zaraza brže širi i da bude smrtonosnija u slabo cijepljenoj sredini.

Britanska studija

- Vjerojatno ćemo uskoro imati neke nove smjernice o tome kako povećati broj cijepljenih u Hrvatskoj, ali taj je posao tek počeo - kaže dr. Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Britanci su objavili studiju o utjecaju cijepljenja na smrtnost od rujna do kraja prosinca prošle godine. Pokazalo se da Britanci koji su dobili booster imaju 93,4 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od covida nego necijepljene osobe. Stopa smrtnosti za osobe s boosterom bila je 23,6 na 100.000, a čak 356 na 100.000 necijepljenih.

Smrtnost u RH dvostruko veća nego u EU

Podaci potvrđuju da je u zemljama u kojima je veliki udio cijepljenih, unatoč velikom broju zaraženih novim omikron sojem, smrtnost znatno manja nego u Hrvatskoj. Prema podacima otprije tjedan dana, Hrvatska ima 74 umrla na milijun stanovnika, a ostatak EU manje od 30. Koliko je naš udio cijepljenih nedovoljan govore i prosječni podaci za zemlje EU prema kojima je jednom dozom cijepljeno 74,1 posto, dvjema 70,9, a booster dozom 45,9 posto građana.

Taj prosjek EU bio bi znatno veći da ga uz Hrvatsku ne kvare Bugarska i Rumunjska s procijepljenošću od 30 do 40 posto. S druge strane, u Italiji je u potpunosti cijepljeno čak 76 posto građana, u Švedskoj više od 70 posto, a u Danskoj više od 80 posto. I booster doza u većini EU zemalja prelazi 50 posto cijepljenih, a u Hrvatskoj smo tek na 19,6 posto. (G.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2022 20:22