IZAZOVNA VREMENA

Davor Filipović: ‘Dio krize u kojoj se nalazimo trebaju preuzeti i neki gospodarski subjekti‘

Da nije bilo intervencije Vlade, cijena goriva bila bi još veća. Rast cijena, nažalost, je problem cijele Europe i svijeta, kaže

Davor Filipović

 Damjan Tadic/CROPIX

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u Splitu boravi povodom Dana svetog Duje, odnosno Dana Grada Splita. Novinari su ga tom prilikom pitali o europskom embargu na uvoz ruske nafte.

- Što se tiče embarga, u tijeku su pregovori o šestom paketu sankcija prema Rusiji. Republika Hrvatska ga podržava, a istovremeno vodimo računa o svim detaljima kako bi naš energetski sustav funkcionirao neometano kao i dosad, rekao je ministar.

- Kao i dosad, nema nekakvih poremećaja, iako se nalazimo u izazovnim vremenima. Da nije bilo intervencije Vlade, cijena goriva bila bi još veća. Rast cijena, nažalost, je problem cijele Europe i svijeta, kao što smo donijeli paket mjera od 1. travnja, pratimo situaciju i bit ćemo uz naše sugrađane, rekao je Filipović, a prenosi N1.

Upitan hoće li Hrvatska imati problema s opskrbom plinom, ministar je odgovorio da Hrvatska ima tri dobavna pravca.

- Mi ćemo, kao i dosad, imati sigurnu opskrbu svim energentima, dosad nije bilo problema, iako su izazovna vremena i svi se suočavaju s velikom neizvjesnošću, rekao je.

Filipović je komentirao i potvrdu investicijskog rejtinga Hrvatskoj, koju je objavila kreditna agencija Fitch.

- Rejting je potvrda da se javnim financijama u domovini upravlja jako dobro. Nakon dugog niza godina došli smo na investicijsku razinu, ocjena Fitcha je eksterna evaluacija da sve što se radi po pitanju javnih financija ide u dobrom smjeru, rekao je ministar, dodavši da će hrvatsko gospodarstvo i ove godine rasti, unatoč situaciji u svijetu i posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

- Kao što sam istaknuo, paket mjera smo imali, nešto je u određenim segmentima dalo rezultate kao i kod cijene goriva, bila bi još veća da nije bilo toga, pratimo i analiziramo situaciju i bit ćemo uz hrvatske građane, kao što smo bili i sad. Dio tereta krize u kojoj se trenutno nalazimo trebaju preuzeti svi akteri i dionici u procesu, prema tome i neki gospodarski subjekti, zaključio je Filipović, a prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:49