BIT ĆE I GRMLJAVINE

Danas stiže prvi od dva vala obilne kiše! Za dijelove Hrvatske podignut stupanj upozorenja

Oborina će osobito u noći na petak lokalno biti obilnija u gorskoj Hrvatskoj i duž Jadrana

Ilustracija naoblake i prognozirana šestodnevna akumulacija oborine prognostičkog modela ECMWF od 31. listopada do 6. studenog 2023.

 Ivana Nobilo/Cropix

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom mjestimice s kišom, uglavnom na Jadranu i uz njega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak.

Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada dolazi postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom.

Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 17 i 22 Celzijeva stupnja.

image

Prognozirana šestodnevna akumulacija oborine prognostičkog modela ECMWF od 31. listopada do 6. studenog 2023.

Dhmz/

Vodostaji rijeka i dalje su u fokusu, piše pak meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Jutros su na dvije postaje na Savi na snazi redovne mjere obrane od poplava, na Dubrovčaku i Ustavi Prevlaka. U nastavku četvrtka kiše i pljuskova bit će pretežno duž Jadrana i u područjima uz Jadran.

Blažević piše da će kasnije tijekom dana sa zapada stići jače naoblačenje s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Jačat će vjetar, jugo će biti olujne jakosti, izgledni su poremećaji u prometu.

Upravo na vjetrovite prilike upozorava i Meteoalarm, sustav Državnog hidrometeorološkog zavoda koji je na narančastom stupnju za cijelu obalu, ali i gospićku i riječku regiju.

Oborina će osobito u noći na petak lokalno biti obilnija u gorskoj Hrvatskoj i duž Jadrana. Lokalno su na moru moguće nevere.

Drugi val obilne kiše stiže tijekom nedjelje.

Podsjetimo, DHMZ je zbog najavljenih vremenskih neprilika u utorak objavio i posebno upozorenje građanima RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:59